0

Д епутатите приеха на първо гласуване внесените от просветния министър акад. Николай Денков промените в закона за предучилищно и училищно образование, които целят деполитизация на системата. Между първо и второ четене част от текстовете обаче ще бъдат прецизирани.

Депутатите приеха на първо гласуване внесените от просветния министър акад. Николай Денков промените в закона за предучилищно и училищно образование, които целят деполитизация на системата. Между първо и второ четене част от текстовете обаче ще бъдат прецизирани.

Предложението подкрепено от коалицията със 123 гласа „за”, „Възраждане” и ГЕРБ-СДС бяха „против”, а ДПС се въздържаха.

Дискусиите по предложените промени започнаха за втори път в зала, след като миналата седмица депутатите така и не стигнаха до гласуване заради края на работното време на НС.

Основните притеснения на депутатите бяха, че липсва ясна дефиниция на думите „политическа дейност” и „идеологически, политически и религиозни доктрини” и дали това няма да се отрази на преподаването на някои исторически събитията, дали предложените промени няма да се използват за политически уволнения в системата на предучилищното и училищно образованието и дали няма да се ограничи възможността на директори и учители да бъдат членове на партии.

Образователният министър обясни, че забраната за политическа дейност важи само при изпълнението на служебните ангажименти на учители, директори и началници на образователните инспекторати и няма други ограничения. Затова няма пречка те да бъдат членове на партии. По думите на Деница Сачева от ГЕРБ-СДС промените не се решават проблеми, а може да благоприятстват за отстраняването на неудобните учители и директор крият риск педагозите отново да бъдат сочени с пръст. „Повтарянето на една неистина не я прави истина. Или не искате да пише какво пише в закона, или искате да остане сегашната ситуация, в която всеки може да извършва политическа дейност без да носи отговорност”, обърна се министърът към депутатите, след като на няколко пъти бе заявено, че училите и директорите вече няма да могат да членуват в партии.

По думите над акад. Денков не са дадени дефиниции, защото всеки може да разбере какво е политическа дейност. „Да не се опитваме да блокираме закона отново. Приемете го на първо четене, ако трябва ще уточним в текстовете”, призова акад. Денков. Той допълни, че всичко, което е в учебниците и учебните програми ще продължи да се разглежда в учебните часове. „Всичко друго подлежи на проверка дали е политически неутрално”, обясни министърът, след като Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС изрази притеснението си, че ако не се уточни кои доктрини се допускат може да има самоограничения във възпитателната дейност.

Шефката на парламентарната образователна комисия и член на БСП Ирена Анастасова също допълни, че  политическите и идеологическите доктрини ще се разясняват както досега, според учебните програми. Тя даде пример с 9-и септември, който ще представя спрямо понятията, които и сега са изброени за представяне в програмата. Анастасова подчерта, че общинският съветник и народният представител могат да посещава училището и детската градина, за да са наясно с проблемите им, но не по време на изборна кампания да раздават листовки. „Тези промени са необходими и трябваше да се случат преди доста време. Нещата рязко се промениха през последните години. Няма как да се съглася, че с промените се нарушават предизборните права на хората в системата”, каза още Анастасова.

„Необходима е регулация, която да гарантира, че българското училище ще остане политическо неутрално и ние ще я подкрепим. Внимателно да се уточни съдържанието между 1 и 2 четене, за да сме спокойни, че няма да се ограничи свободата на работещите в системата”, призова и Христо Иванов от Демократична България.

По време на обсъждането депутатите дадоха различни примери за предизборна агитация в училище, чрез служебните имейли или електронни дневници. Пламен Николов от ИТН даде пример с Шумен и как от служебен имейл на директор на училище се разпространява писмо до всички негови колеги за среща с кандидат от дадена политическа сила. „Това иска да избегне този закон”, подчерта той. Христо Симеонов от ПП също заяви, че имало много предпоставки този законопроект да стане закон. Той даде пример как началничката на РУО в Бургас използвала съседно на неговото училище да се провеждат партийни сбирки.

Според лидера на Възраждане Костадин Костадинов предложените промени не били целели деполитизация на системата, а министърът очаквал нови избори скоро и целял да може да уволнява директори и учители. По думите на Костадинов по време на обсъждането на комисията акад. Денков се е пошегувал, че не му се правили избори така. Според него предложените промени дори не засягали „Продължаваме промяната”.