0

Д ПС и "Възраждане" ще подкрепят вота на недоверие към правителството, внесен от ГЕРБ-СДС. Вотът е за провала във финансовата и икономическата политика. Вотът на недоверие беше внесен тази сутрин в деловодството на Народното събрание с 59 подписа и мотивите към него.

Сигурни сме, че този вот на недоверие би бил успешен, предстои да видим кога председателят на парламента ще насрочи ден за обсъждането и гласуването му. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след разговорите.

"Днес ще обсъдим бюджета на ДОО и НЗОК, утре НС ще гласува държавния бюджет. Имайте предвид, че е време да опровергаем някои от колегите, които така пламенно твърдят, че опозицията внася вот на недоверие само и само да остави пенсионерите без увеличение на пенсиите, младите семейства без данъчни облекчения и така нататък. При правителство в оставка не означава, че автоматично, в първия миг спира да функционира и парламента. Има време и за консултации, и за парламентарната рулетка." - заяви Атанасова.

Тя уточни, че са поканили на разговори всички парламентарни групи, включително и тези от формата на управляващата тройна коалиция.

Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов ги е уведомил, че утре ще отговорят дали ще участват в консултациите. От БСП и "Продължаваме Промяната" към този момент нямало отговор. На среща ще бъдат поканени и нечленуващите в парламентарна група депутати.

Не виждам заявка за бързина да се гласуват кандидатури за нови министри, коментира Десислава Атанасова на въпрос дали вотът може да свали правителството, преди новите номинации да влязат в пленарната зала.

Предстоят разговори с "Има такъв народ".

Пред журналисти в Народното събрание председателят на Движението Мустафа Карадайъ заяви, че от движението ще подкрепят вота на недоверие, тъй като настоящият кабинет е най-лошото правителство, което България е имала през последните 30 години. Направи и уговорка, че подкрепата на вота не означава, че няма да се направят промени в бюджета.

"Ще го подкрепим с идеята, че продължаваме промяната на започналата промяна, която е необходима за страната. Ние дадохме оценката си за това правителство, че е най-лошото в историята на България през последните 30 години", заяви Карадайъ.

Според него мотивите на ГЕРБ са основателни и ще дадем своя принос и аргументи в зала когато се разглежда вота. В тези кризисни времена ние трябва да бъдем загрижени за българските граждани, пенсионерите, сигурността и преодоляването на кризите в страната. Затова най-важното за нас е това правителство да си отиде, което не означава, че няма да се направят промени в държавното осигуряване и бюджета." - заяви Карадайъ.

Петър Петров от "Възраждане" каза, че партията му сама щяла да внесе подобен вот, ако имала необходимите 48 гласа. Парламентарната група ще обсъди мотивите на ГЕРБ и ще излезе с позиция.

"Това управление трябва да си ходи, това е некадърно управление, което трябва да спре. Аз съм уверен, че ще намерим достатъчно гласове, дори от ИТН са разбрали, че това управление не води до нищо добро" заяви Петров. И заяви, че най-доброто решение са избори възможно най-скоро.

Уверен съм, че в пленарната зала ще има достатъчно гласове да мине вотът на недоверие, виждам че от "Има такъв народ" са разбрали най-накрая, че това управление не води България към нищо добро, посочи Петров. Той изрази надежда от бившия коалиционен партньор на "Продължаваме Промяната" също да подкрепят оставката на правителството. Единството решение на проблема с парламентаризма у нас в момента са избори и трябва да бъдат произведени възможно най-скоро, смята депутатът.

Петър Петров припомни принципната, по думите му, позиция на неговата партия, откакто е избрано правителството, че то трябва да подаде оставка и да си ходи заради "неадекватната си антибългарска политика". Затова участвахме в консултациите с ГЕРБ-СДС, поясни той. И подчерта, че ако "Възраждане" са имали необходимия брой депутати, сами са щели да внесат вот на недоверие.

Депутатите на ГЕРБ са 59, на ДПС - 34, на "Възраждане" -13 или общо 106, което не е достатъчно да мине вота. Тоест необходими са още народни представители, за да има мнозинство.