0

Б лизо 1/3 от всички е-направления, които са пуснати досега в страната, са издадени през януари и първите дни на февруари. Това става ясно от справка на Министерството на здравеопазването, направена за „Монитор“.

Близо 1/3 от всички е-направления, които са пуснати досега в страната, са издадени през януари и първите дни на февруари. Това става ясно от справка на Министерството на здравеопазването, направена за „Монитор“.

Е-направленията бяха пуснати в края на декември 2020 година, като засега са само за диагностиката на коронавирус – за PCR тест, за кръвна картина и за рентген.

Данните от Националната здравна информационна система показват, че към 4 февруари издадените електронни направления са 310 хиляди. За сравнение към 30 декември 2020 година броят им е бил 220 хиляди. Това означава, че средно са изтегляни по около 2500 електронни направления на ден през януари. Така излиза, че само за малко повече от месец са издадени близо 1/3 от всички е-направления досега. Този период реално е в разгара на петата вълна, като дори още не е минал пикът й. Останалите 220 000 е-направления са в рамките на целите 3-та и 4-та вълна.

Досега издадените електронни рецепти са 11 354 165, като от началото на годината до 4 февруари те са над 1 милион и 350 хиляди. Това означава, че в този период на ден са се издавали средно по 37 500 електронни рецепти. Електронната рецепта у нас стартира през декември 2020 година, а от 1 юни 2021 г.

стана задължителна за лекарствата, финансирани напълно или частично

от Националната здравноосигурителна каса. От 11 354 165 електронни рецепти, които са издадени досега, изпълнени са около 10 300 000 от тях. Това означава, че около 1 милион все още не са изпълнени.

Здравните власти вече дадоха заявка да развият електронното здравеопазване през тази година. Намерение, което се е давало и от предходните управници.

„Идеята е всичко да е електронно и да има пълен контрол в реално време на изписаните лекарства. Стане ли всичко електронно обаче, много аптеки ще фалират. Не е тайна, че е масова практика в аптеките да се дават лекарства без лекарско предписание“, коментира пред „Монитор“ д-р Георги Миндов, председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София. Той напомни, че продаването на лекарства без лекарско предписание е нарушение на разпоредбите. На свой ред той алармира за оплаквания от пациенти, че не навсякъде изпълняват е-направление за рентген.

„Просто не могат да ги обработят, да ги изтеглят, отчетат и да ги видят“, обясни той. По думите му дори се е наложило да издаде направление на хартия за рентген на негов пациент, тъй като го върнали и не могли да обработят електронния му вариант.

На свой ред Миндов обясни, че

трябва всички да си плащат здравни осигуровки, за да има повече пари

в здравната система и да имат възможност семейните лекари да издават повече направления.

„Направленията са чекове за пари. За да има чекове за пари, трябва да има вносители и ползватели. Нашата система е солидарна – едни плащат, други ползват. Да, но много хора не плащат - деца, държавните служители, военни...Освен това има 700-800 хиляди, които не са неосигурени незнайно защо“, коментира общопрактикуващият лекар. Според него, за да се реши този проблем, трябва да се обвържат здравните вноски с данъците.