0

З релостниците изпаднаха в шок от новите автори и техните произведения, които ще бъдат включени в държавния им зрелостен изпит по български език и литература. Една част от тях въобще не са подозирали, че този май ще бъдат първите, които ще положат изпита по нов формат, става ясно от коментари в фейсбук групата „Матури 2022”.

Зрелостниците изпаднаха в шок от новите автори и техните произведения, които ще бъдат включени в държавния им зрелостен изпит по български език и литература. Една част от тях въобще не са подозирали, че този май ще бъдат първите, които ще положат изпита по нов формат, става ясно от коментари в фейсбук групата „Матури 2022”.

Дискусията бе стартирана от зрелостничка, която искаше да разбере дали само в нейния учебник са включени произведенията на Петя Дубарова.

„Имам въпрос - в матурата по БЕЛ същите автори като минали години ли ще са? Защото в учебника на Клет ги има и Петя Дубарова, и други..”, запита тя в пост във фейсбук групата. След пояснението на друг от членовете на „Матури 2022-а”, че изпитът през май ще бъде по новата програма с нови произведения и автори, изненадите за набор 2003-та продължиха. Зрелостниците се запитаха откога имат нова учебна програма и къде могат да я намерят. Всъщност всички нови автори и промени в учебното съдържание в 11-и и 12-и клас, върху което ще бъде и матурата, бяха публикувани още през 2018-а година. 

Освен Петя Дубарова сред новите имена са Станислав Стратиев, Христо Фотев, Виктор Пасков, Борис Христов, Йордан Радичков, както и Емилиян Станев с „Крадецът на праскови”, който досега се изучаваше в осми клас. Някои автори, които и досега влизаха в матурата, пък са включени с нови произведения.

Учениците се чудеха и къде могат да намерят примерни варианти на изпита.

„Защото сме по новата програма, в деня на матурата като влезем и я видим, ще разберем. Нито има примерни, нито подготвителни, нищо”, оплака се зрелостничка. Затова и момичето предложи на останалите да направят общ чат, за да могат да обменят информация помежду си.

„Някой иска ли да направим група в месинджър, който има да праща някаква информация или материали, които намери или му дадат в училище, защото всеки учи в различно училище и някъде не е толкова добра подготовката? (мое мнение)”, предложи тя. Друго момиче пък създаде общия чат и започна да събира хора, които да добави в него, като призова да пишат под публикацията.

Новите формати на матурата бяха публикувани в средата на септември. В тях е посочено, че

учениците може да имат и задачи за неизучавани автори

„Някои от литературните задачи може да се формулират и върху невключени в учебните програми (откъси от) художествени текстове, като зрелостниците ще разполагат с (откъсите от) текстовете”, става ясно от примерните задачи, които са публикувани на сайта на МОН.

Като цяло на изпита по БЕЛ зрелостниците отново ще имат 41 задачи, но по-малка част от тях ще бъдат с налучкване. С новия формат интерпретативното съчинение и есето ще бъдат по две различни теми, а не както досега – върху една. Възможно е и да умуват по проблем върху няколко художествени творби, а не само върху една. От следващата година се вдига и летвата за тройката, като за успешно положена матура трябват поне 30 точки.