0

Н е един и двама градинари са изживявали този шок – да се събудиш някоя сутрин и да видиш доматения разсад, обагрен в лилаво.

За да бъдем точни, тази промяна се развива в период от една-две седмици, но често остава незабелязана дълго време.

Не се паникьосвайте, решение на проблема има. Този проблем е често срещан при доматите. И се оправя много лесно с няколко стъпки, които трябва да направите.

Първо, разгледайте добре растението. Ще забележите, че стъблата са лилави, в същия цвят са обагрени долната част на листата и жилките. В напреднал стадий лилави са и връхчетата на листата.

Дефицит

Всичко това говори, че растението няма достатъчно фосфор. Когато растенията не получават достатъчно от този елемент, те се справят с проблема, като произвеждат повече антоцианини. Това са флавоноиди, които придават на множество плодове, цветя и зеленчуци цветове в червено, синьо и лилаво. Обагрените в лилаво стъбла и листа са ясен знак, че доматите ви имат нужда от фосфор.

Има няколко причини за дефицит на този елемент. Най-честата е липса на наторяване. Първите листа осигуряват на новото растение всички необходими хранителни вещества, от които имат нужда, за да се развият от семе до разсад. Но когато вторият чифт листа се появи, трябва да започнете да наторявате с балансиран тор, за да получите големи и здрави растения.

Тор

Най-добрата опция е да използвате балансиран течен тор. Ако обаче сте подхранили растението, а то е лилаво, значи не е усвоило хранителните вещества, които сте му осигурили. Така отиваме към втората причина – че корените не могат да извличат хранителните вещества. Това може да се дължи на твърде студена почва. Когато температурата на почвата падне под 10 градуса, това може да забави, дори да спре абсорбирането на хранителните вещества от почвата. Помнете, че доматите са топлолюбиви растения.

Температури

Повечето градинари започват отглеждането на разсади у дома си на закрито в късната зима. Но през нощта температурите могат да паднат. Затова използвайте нагревателни подложки за разсад. Те вършат чудесна работа за покълване на семената и поддържане на постоянна температура на почвата дори през нощта, когато у дома е студено.

Ако сте започнали да отглеждате разсада в малки кофички, растенията трябва да бъдат пресадени възможно най-бързо. Ако ги държите натясно дълго време, корените им ще се заплетат и ще спрат да се развиват. Така разсадът няма да може да усвоява ефективно хранителните вещества заради проблема с кореновата система. Затова пресадете растенията в по-големи съдове, където кореновата система ще може да се развива свободно.

Решение

Когато разсадът полилавее, не се чудете кой от изброените проблеми е точната причина за това. А решете всички възможни причини наведнъж. Пресадете растенията в по-големи съдове и ги полейте добре, като добавите и течен органичен тор. След това ги преместете на място, където температурата не пада под 15 градуса през нощта, или сложете нагревателна подложка, за да бъдат на топло. До около седмица проблемът с лилавия цвят трябва да бъде решен.