З дравословното хранена става все по-разпространено по света и у нас.
Според скорошно проучване обаче много хора се отказват от здравословната храна, защото смятат, че тя се разваля по-бързо.
За заблудите около здравословната диета разговаряме с известния наш „Не може да се каже, че храните са нездравословни. Всяка една храна, един продукт, който се казва хранителен, е здравословен при някакво условие“, подчерта диетологът доц. Светослав Ханджиев, академик на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ).
Според експерта, например, при подагра е забранена консумацията на месо, а при малокръвие препоръчваме месото.
„Виждате колко разнообразно е всичко. Щом не е здравословно, това не е хранителен продукт, а някакъв друг“, казва той.
В същото време нездравословната диета е един от основните фактори за затлъстяването, което у нас се наблюдава не само при възрастните хора, но и при по-младото поколение.
Водещите фактори тук са наследственост, физическа активност и хранителен режим.
„Проучванията показват, че нашите деца в сравнение със своите връстници от Португалия, Белгия и Нидерландия стоят много повече пред мониторите. Обездвижването е много силно изразено. Постоянно виждаме малки деца втренчени в някакъв телефон“, заяви диетологът.
Според него трябва да се обърне особено внимание на детското затлъстяване. „Затлъстелият човек, който е затлъстял преди пубертета се лекува много по-трудно, отколкото този след пубертета“, категоричен е доц. Ханджиев.
„Децата трябва да играят и да се обърне внимание на храненето, особено на белтъци. Да се консумира повече прясно и кисело мляко, извара, сирене и кашкавал. Те са важни за растежа на едно здраво поколение“, призова мъжът, който е и почетен президент на Българската асоциация за изучаване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (Basord).
Източник: БГНЕС