0

С лед години спорове къде е погребан цар Филип Втори, бащата на Александър Велики, най-сетне учените доказаха ,че откритите през 1977 година  кости  година във Вергина са именно негови.

Преди близо 50 години археолозите правят страхотно откритие при разкопките на древния град Вергина в Северна Гърция . 

Те откриват три кралски гробници, съдържащи останки от семейството на Александър Велики, датиращи от 4 век пр.н.е. 

По това време археолозите предположили, че те съдържат останките на бащата на Александър Велики (Филип II), неговия син (Александър IV) и неговия полубрат (Филип III Македонски), без да е ясно кои кости на кого са.

Според учените днес, бащата и полубратът са били объркани кой кой е и това объркване продължавало до скоро.

В ново проучване експертите вече „окончателно“ разкриват, че скелетът, който дълго време е смятан за принадлежащ на полубрата, всъщност е бащата на Александър Велики.

„Изследваните скелети са сред най-важните от историческа гледна точка в Европа“, казват професор Барциокас и колегите му, работещи над проблема.

„Фокусирахме нашата дискусия върху научните факти и исторически доказателства, които оказват влияние върху приемането или отхвърлянето на местоположението на македонския цар Филип II“, казва още проф. Барциокас.

За да разрешат дебата, изследователите са разучавали рентгенови снимки на скелетите и са се позовали на древни писания за всяка фигура, включително техните анатомични характеристики и всякакви физически проблеми. 

Те окончателно идентифицирали Гробница I (от откритите три гробници във Вергина), като съдържаща бащата на Александър Велики, а Гробница II като Филип III Македонски – а не обратното, както се предполагало преди. 

Гробница I съдържа останките на жена и бебе, които според изследователите са младата съпруга на Филип II Клеопатра и тяхното новородено дете.

„Някои колеги спекулираха, че женският скелет е на Евридика (съпругата на Филип III), но не дадоха никакво обяснение за новороденото“, казва той пред MailOnline. 

„В древните източници е добре установен факт, че Клеопатра е била убита заедно с новороденото си дете. Най-важното е, че документите разкриват, че Филип II Македонски е претърпял тежко травматично нараняване на лявото коляно, което скелетните доказателства потвърждават“, допълва проф. Барциокас.

Установено е срастване на коляно в мъжкия скелет на гробница I в съответствие с историческите доказателства за факта, че на цар Филип II бил куц“, посочва новото проучване. 

„Тези заключения опровергават традиционните спекулации, че гробница II принадлежи на Филип II.“

Междувременно не са намерени доказателства за травма на коляното в мъжкия скелет на гробница II.

Нещо повече, известно е, че Филип II е имал нараняване на окото, което го е ослепило, но няма признаци за това от останките в гробница II.

За съжаление и в гробница I няма следи от увреденото око, тъй като тази част от черепа не е запазена.

Въпреки тази липса, професор Барциокас и колегите му смятат, че наличните доказателства са ясни и че бащата на Александър Велики е в гробница I. 

„Предоставихме убедителни доказателства от множество източници, които категорично показват, че Филип II е бил погребан в гробница I. Нашата хипотеза за Филип II в гробница I остава неоспорена в рецензираната литература и ние вярваме, че наличните доказателства са убедителни.“, категоричен е проф. Барциокас.

За съжаление, все още не е известно къде е вечният дом на сина на Филип II – Александър Велики.

*Източник: Dayli Mail