0

С офийският градски съд постанови домашен арест на Борислав Колев, обвиняем за пране на пари, отпуснати за строежа на АМ "Хемус".

Софийският градски съд постанови домашен арест на Борислав Колев, обвиняем за пране на пари, отпуснати за строежа на АМ "Хемус".

На заседанието днес прокуратурата поиска постоянен арест за Колев. Неговият адвокат Христо Ботев призова съдът да не налага никаква мярка за неотклонение или поне да не бъде задържане под стража.

"Не виждам какво престъпление е извършено", каза адвокат Ботев и посочи, че по делото има единствено разпити на едни хора, които твърдят, че отишли в банката, взели пари и ги предали на Колев.

Според съдия Атанас Атанасов, може да се предполага, че Колев е съпричастен към престъплението, за което е обвинен.

Безспорно според съда е, че Колев има отношение към регистрирането на част от фирмите, от чиито сметки са теглени пари. Освен това, има данни, че въпросните суми са носени в бюро за обмен на валута, където били предавани на друг човек.

Съдът сметна, че няма опасност Колев да се укрие, но пък може да извърши друго престъпление.

Колев заяви пред съда, че иска истината да излезе наяве. Два часа след като е разпитан на 21 декември в присъствието на главния прокурор, имена, посочени от него, били публикувани в медиите. Заради това мъжът изрази опасения за сигурността на семейството си. Ако почувствам закрила, ще съдействам на разследването, посочи Колев.

Софийската градска прокуратура обвини 42-годишния Борислав Колев за пране на пари в началото на декември миналата година. Според обвинението, той е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да им станат фиктивни управители. Именно по сметките на тези юридически лица били преведени част от парите, предназначени за ЛОТ-5 от магистрала "Хемус". Впоследствие Колев придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми. Така, според прокуратурата, с 52 тегления от юни 2020 до септември миналата година мъжът получил над 53 милиона лева.

Не е ясно дали теглените пари са предназначени за строежа именно на скоростния път, заяви защитата и допълни, че фирмите, от чиито сметки са взети средствата, работят и по други инфраструктурни проекти.

Решението на съда не е окончателно.