0

Д есетки въоръжени палестински мъже успяха да пресекат силно укрепената граница между Израел и ивицата Газа, докато хиляди ракети бяха изстреляни от Газа към Израел.

„Нямаме представа как е могло да се случи това”. Това е реакцията на израелските служители, попитани как с всичките си огромни ресурси израелското разузнаване не е видяло тази атака. С обединените усилия на Шин Бет, израелското вътрешно разузнаване, Мосад - външната шпионска агенция, и всички активи на израелските отбранителни сили откровено е учудващо, че нищо не са забелязали. Или ако са го направили, не са успели да действат.

Лидер

Израел има може би най-обширните и добре финансирани разузнавателни служби в Близкия изток. Има информатори и агенти в палестински бойни групировки, както и в Ливан, Сирия и на други места. В миналото тези служби са извършвали точно определени във времето убийства на воинстващи лидери, познавайки отблизо всичките им движения. Понякога - с удари с дронове, след като агенти са поставили GPS тракер върху автомобила на дадено лице; понякога дори с експлодиращи мобилни телефони.

На земята покрай напрегнатата гранична ограда между Газа и Израел има камери, сензори за движение и редовни армейски патрули.

Предполага се, че оградата с бодлива тел е „умна бариера“, за да предотврати точно този вид проникване, който се е случил в събота. И все пак бойците на Хамас просто си проправиха път с булдозери, пробиха жицата или навлязоха в Израел от морето и с парапланер.

Извънредно ниво

За да се подготви и извърши такава координирана сложна атака, включваща натрупване и изстрелване на хиляди ракети точно под носа на израелците, трябва да са необходими извънредни нива на оперативна сигурност в Хамас. Не е изненадващо, че израелските медии задават спешни въпроси на военните и политическите лидери как е могло да се случи всичко това, и то на 50-ата годишнина от друга изненадваща атака - войната Йом Кипур от октомври 1973 г. Израелски служители ми споделиха, че е започнало голямо разследване и въпросите ще се задават „с години“.

Задачи

Но в момента Израел има по-належащи приоритети. Държавата трябва да сдържа и потиска проникването по южните си граници, премахвайки онези бойци на Хамас, които са поели контрола над няколко общности от израелската страна на граничната ограда.

Да се заеме с въпроса за собствените си граждани, които са били пленени. Ще се опита да елиминира местата за изстрелване на всички онези ракети, които се насочват към Израел - почти невъзможна задача.

И може би най-голямата тревога за Израел е следната: как да попречи на другите да откликнат на призива на Хамас за вдигане на оръжие и да избегне разпространението на този пожар по Западния бряг?

* Автор: Франк Гарднър, Би Би Си