0

С 11 чужденци в титулярния си състав родният шампион Лудогорец узакони влизането си в основната схема на втория по сила континентален клубен турнир Лига Европа, след като записа протоколен реванш с победен обрат 2:1 над молдовския Петрокуб в Кишинев, регистрирайки общ резултат 6:1.

На стадион „Зимбру” капитанът на домакините Владимир Амбрес откри в 28-ата, но Спас Делев направи 1:1 в 75-ата, а малко след това удари и греда. Дребосъкът от село Ключ, който се разписа за сефте в Европа преди 15 години за 2:1 за ЦСКА над руския Динамо в Москва в Лига Европа (на 27 август 2009-а) с уникален гол с глава (тогава също изравни), бе един от едва тримата българи заедно с Тодор Неделев и Иван Йорданов, появили се в игра като резерви за разградската мултиселекция. За Делев това бе първи международен гол за Лудогорец в официален мач.

Бразилецът Рик Джонатан пък донесе победата с красиво изпълнение в последните секунди от добавеното време, след като молдовците останаха с човек по-малко от 58-ата минута, когато за два жълти картона беше изгонен Виктор Мудрак.

Така Лудогорец за 8-и път ще играе в същинската фаза на Лига Европа, като при утрешния жребий ще бъде поставен в 3-та урна. През тази година форматът е нов, както и на останалите евротурнири, и "орлите", които имат 2 участия в групите на Шампионската лига и 1 в Лигата на конференциите, ще изиграят 8 мача в първата фаза - срещу два отбора от всяка от останалите урни.