0

О чаквано. Кенийците Шедрак Кимайо и Хариет Чеборе триумфираха в класическата дистанция на Wizz Air София маратон. При мъжете Кимайо измина 42.195 км за 2.15:04 ч, а при дамите Чеборе  финишира за 2.38:25 ч. Постиженията и на двамата маркират дебютните рекорди на новото трасе, което сега за първи път се изви в западна посока на града. 

Впечатляващ рекорд имаше и в бройката на стартиралите – над 7200 участваха в тазгодишното издание общо по всички дистанции, което е с почти една трета повече от миналата година. Последните данни за участниците са: на 5 км – 1000 стартирали снощи, а днес на 10 км - 2850 атлети, на 21 км - 2460 и на 42.195 км – 1008. Много повече от преди бяха и пристигналите от чужбина, които тази година бяха над 1100 от над 50 държави. Всички те имаха възможност за едно различно преживяване, преминавайки и аплодирани покрай символични за града локации. Подобно на всеки реномиран град по света, софиянци също в един ден от годината отдават заслуженото на атлетите и ги приветстват по зелените булеварди и улици на българската столица.

Стартът на големия маратон бе даден от площад „Александър Батенберг“ пред Националната галерия точно в 9.30 ч. от Георги Глушков – министър на младежта и спорта, Любомир Ганев – член на Изпълнителното бюро на Българския олимпийски комитет и президент на Българската федерация по волейбол и от Димитър Шалъфов – председател на Комисията за децата, младежта и спорта към Столична община и председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“, които приветстваха присъстващите и пожелаха успех на участниците.  

По-късно старт на по-кратките дистанции в полумаратона и на 10 км Garmin RUN дадоха Цветомир Петров - председател на Столичния общински съвет, Татяна Георгиева – зам.-председател на Комисията за децата, младежта и спорта към Столичнта община, олимпийската шампионка на карате Ивет Горанова и легендарният лекоатлет Евгени Игнатов,  всички те също поздравиха участници и зрители. 

В класическия маратон при мъжете кенийците Шедрак Кимайо и Корнелиус Чепкок се оказаха най-издържливи, в края мароканецът Билал Марум не можа да поддържа темпото им и изостана. Финалният спринт бе за Кимайо, изпреварил с 21 секунди своя сънародник. При дамите Хариет Чеборе (Кен) се откъсна рано и бягаше почти през цялото време сама напред. За победата си тя изпревари с над 7 минути шампионката от 2017 и 2018 г. Рут Матебо (Кен), бронзът бе за швейцарката Рейчъл Пофет.   

От българите най-бързи бяха завършилият седми при мъжете Исмаил Сенанджи с 2.27:14 ч и четвъртата при жените Надежда Ангелова с 2.55:51 ч. Двамата заслужиха специалните бонуси от по 500 лв. за най-предно класиралите се на 42.195 км родни атлети.

Кенийци доминираха и в полумаратона, с първите две места при жените и окупиране на челната тройка при мъжете. Шампион е Кенеди Роно с 1.04:17 ч, а при дамите най-бърза бе Валентине Бенедек-Джебет с 1.12:04 ч. Български атлети спечелиха бягането на 10 км Garmin RUN с титлата на Иво Балабанов с 30:12 мин и златото на Девора Аврамова 34:23 мин.

Лавровите венци на победителите в класическия маратон бяха връчени от Любо Ганев и Анатоли Илиев – организационен секретар на „София – европейска столица на спорта“. Призьорите бяха отличени от Димитър Шалъфов, Анатоли Илиев и от представители на фирмите-спонсори. Шампионите си тръгнаха с внушителните премии от по 6000 лева, парични награди имаше за всички медалисти на 42.195 км, на 21 км и на 10 км, както и за ветераните в класическата дистанция. Общият награден фонд бе над 65 000 лв. 

По-целия маршрут маратонът се превърна в колоритен празник, тъй като за първи път бе съпътстван от богата забавно-музикална програма с желанието да се приобщят не само участниците, но и много хора като публика покрай трасето, които подкрепяха атлетите. По маршрута бяха изградени осем сцени, които преливаха от шоу и добро настроение… В 6 столични района - “Оборище”, “Средец”, “Възраждане”, “Илинден”, “Подуяне”, “Люлин”, изпълнители от разнообразни музикални жанрове и цирково изкуство радваха както участниците, така и малки и големи, излезли по улиците на града, за да приветстват състезателите в надпреварата. Нещо повече, конкурс за най-оригинален постер, окуражаващ участниците, даде поле за творчество и повод за добро настроение на всички бягащи и публиката. Мисията на маратона бе за поредна година да покаже, че спортът е за всички и в спорта всички сме равни. 

Организаторите спазиха традицията да разширяват социалните каузи. Веднага след масовия старт по трасето потеглиха и  хората с трансплантации с придружаващите ги медицински лица, както и участниците от Паракидс, които подпомагат хората със специфични потребности и тези в инвалидни колички. Специално за събитието в София пристигнаха 8 параатлети от Иран с колички и асистенти, които традиционно участват в много европейски маратони. През 2024 година Софийският маратон се присъедини към световното движениe Runner 321 (Бегач 321), коeто обръща специално внимание върху спортните възможности и шанса за равностойна изява в масовите спортове на състезатели със Синдром на Даун наравно с останалите. Както всяка година организаторите също се включиха с благородна кауза – сега те дариха 4000 лв. на Паракидс за закупуването на многофункционална количка за всякакви терени, ваучерът бе връчен точно в 12.00 ч. от европейската шампионка по шахмат с отбора на България Белослава Кръстева, която е лице на инициативата "София - световна столица на спорта 2024".

Огромен интерес по традиция предизвика и специалната „Арка на победителя“, която бе позиционирана в зоната на старт/финала. През целия ден пред нея участници и зрители се снимаха за спомен, правиха селфита и събираха автографи от героите на маратона. Ново тази година бе и подгряващото за първи път състезателно бягане на 5 км FIB mas Run, излъчило най-бързите по кратката дистанция вечерта преди големия маратон, сред тях бе и председателят на Българската федерация по лека атлетика Иван Колев. Много от участвалите снощи стартираха днес отново и по дългите маршрути.

За поредна година Wizz Air София маратон бе номиниран с „Road Race Label“ (Бронзов етикет), като е включен в календара на World Athletics – Световната атлетика и в календара на AIMS - Асоциацията на дълги шосейни бягания като пълноправен член за 2024 г. Проявата получи 5 звезди за качество на надпреварата от престижната „Running For All“ – Европейската асоциация за масови шосейни бягания. Софийският маратон е с място в програмата на Wanda Age Group World Ranking - Световна класация за възрастови групи като квалификационно състезание за Шампионата на планетата по маратон за ветерани. По тази причина в българската столица сега бяха определени част от участниците със специални покани и безплатен старт на Световното първенство за ветерани през следващата година, което ще се състои в Ню Йорк. Миналата есен от българската столица се квалифицираха две жени и 4 мъже за тазгодишният шампионат на синьорите в бяганията в Сидни.

Организатори на събитието са Столична Община, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Асоциация „Спорт в свободното време“. Тази година маратонът е част от инициатива „София – световна столица на спорта“ и от събитията, с които се отбелязва 100-годишнината на Българската федерация по лека атлетика . 


ПРИЗЬОРИТЕ В WIZZ AIR СОФИЯ МАРАТОН 2024

42.195 КМ
МЪЖЕ: Шедрак Кимайо (Кен) 2.15:04 ч, Корнелус Чепкок (Кен) 2.15:25, Билал Марум (Мар) 2.16:33 ч. 
ЖЕНИ: Хариет Чеборе (Кен) 2.38:25 ч, Рут Матебо (Кен) 2.45:33, Рейчъл Пофет (Швейц) 2.52:22 ч.   

21 КМ
МЪЖЕ: Кенеди Роно (Кен) 1.04:17 ч, Алберт Тонуи (Кен) 1.04:33, Космас Киген (Кен) 1.04:52 ч.   
ЖЕНИ: Валентине Бенедек-Джебет (Кен) 1.12:04 ч, Мърси Чемутай (Кен) 1.17:58, Силвия Георгиева 1.23:36 ч.

10 КМ 
МЪЖЕ: Иво Балабанов 30:12 мин, Стоян Владков 31:04, Мартин Балабанов 32:06 мин.
ЖЕНИ: Девора Аврамова 34:23 мин, Памела Ени 36:09, Алис Илиева 37:49 мин.