0

Н е ми се получава! Или: Нямам време! Това са дежурните оправдания на тези, които предпочитат да метнат рязан хляб в пазарската количка.

Те са болшинството. Но не липсват и такива, които, веднъж познали магията на тестото, не биха заменили никога готовия продукт за дъхав хляб, който могат сами да приготвят. Вкусът също е несравним.

7-8 опита и ще започнете да правите перфектния хляб, убеждава очарователната Ирина Тенчева. PR консултант, популярен инфлуенсър, кулинар, автор на книги, многодетна майка и съпруга на тв продуцента Иван Христов, тя е една истински вдъхновяваща личност. И заедно с нея ви предлагаме да направите един експеримент, за да се убедите, че е права - всеки може да прави всякакъв хляб. Без изключение!

Ирина Тенчева показва детайлно начина, по който приготвя най-българския хляб - с квас.

„Работата с квас е различна, но след като приемете, че лепкащото тесто не е знак за ваше “неумейство”, както и че създаването на хляб с квас не отнема от вашето време, а иска своето време - няма какво да ви попречи“, коментира Ирина.

„Дайте си време. Дайте си го, ако ви носи удоволствие и искате да развиете нови навици и начин на живот!“, препоръчва още тя.

Подготовка

„Приемаме, че имате квас и че го съхранявате в хладилник. Представете си го като сладко спящо животинче, което, за да се събуди и да се случи магията на хляба, трябва да бъде нахранено.

Отделете 30 г квас, прибавете към него 60 г вода (по възможност от чешмата) и 60 г брашно (по възможност качествено - това на

“Родна стряха” е добър бюджетен вариант, харесвам и “Земята на траките”). Разбъркайте добре, затворете в чист буркан и оставете да се активира на стайна температура до удвояване на обема си. Обикновено отнема около 6-7 часа. Добрият квас се познава по това, че изплува на повърхността, когато се сложи във вода; има мехурчета; мирише сладко-кисело“, споделя Тенчева.

Практика

За създаването на бял хляб от 500 г брашно ви е нужен 100 г активиран квас, 360 мл студена вода (от чешмата) , 500 г брашно и 10 г сол.

Изсипете кваса и брашното във водата и разбъркайте добре с дървена лъжица. Покрийте купата с фолио и оставете за няколко часа (от 2 до 7-8 - според времето ви) в хладилник.

Изкарайте купата и с мокри ръце започнете да издърпвате краищата на тестото към центъра. Загребвате от края, захващате тестото и го прихлупвате към центъра. Направете това действие около 20-30 пъти, покрийте купата с фолио и оставете тестото на стайна температура за около час.

След около час добавете сол и повторете действието.

След още 1 час с помощта на шпатула за тесто (или с мокри ръце) изкарайте тестото на плота, който сте набрашнили с около 1 с.л. брашно. „Започнете да изтегляте краищата и да прихлупвате. Нормално е да лепне. Помагайте си с шпатулата. Работете около 4-5 минути. Оформете топка, покрийте я с фолио и я оставете за 30-ина минути“, съветва Ирина.

Повторете действието, като след като оформите тестото, набрашнете го обилно и го сложете в панер, застлан с набрашнена кърпа.

Поставете го с гладката страна надолу и с ръбчетата отгоре. Поръсете с брашното всички страни, така че да сте сигурни, че няма да залепне. Загърнете с кърпата и оставете в хладилника за поне 6-7 часа (най-добре за цяла нощ).

Изпичане

Сложете във фурната чугунената или тенджерата с капак, в която ще печете, и оставете да се загрее на 230 градуса за поне 20 минути.

Ако фурната ви има функция MOISTURE PLUS - conventional с двуразово впръскване на вода, изберете нея. Ако нямате подобна функция, загрейте фурната си на обикновено печене без вентилатор.

Изкарайте хляба от хладилника, преди да го сложите да се пече. Обърнете панера върху хартия за печене. Поръсете с брашно (където има в повече, го изчистете). С остър нож направете разрез от едната страна на хляба, за да му помогнете при разпукването.

Преместете хляба с хартията в нагрятата тенджера и затворете капака. Печете 25 минути.

Намалете фурната на 190 градуса, махнете капака и натиснете бутона за впръскване на вода. (Ако нямате такава функция, просто метнете 6-7 бучки лед на дъното на фурната. Печете още около 15 -20 минути, като поне още веднъж впръснете вода).

Изключете фурната и отново затворете тенджерата с капак. Оставете хляба така до пълното изстиване на фурната.

„Насладете се на момента и на вкуса!“, приключва урока по замесване на хляб с квас Ирина Тенчева.

Автор: Цвета Дилова