0

В секи човек в даден момент от живота си е подложен на стрес, чувства се преуморен, отпаднал и без настроение.

Понякога тези състояния са провокирани, например от смяната на климата, а друг път те са сигнал, който тялото изпраща към мозъка ни. С него то иска да ни каже, че имаме нужда не само от почивка, а и от помощ, за да се справим с тези процеси. В това отношение истинско, вярно оръжие е магнезият (Mg). Възможно е дори да не подозирате за изключителните качества и ползи на този минерал. Истината обаче е, че без него съществуването ни на практика е невъзможно, защото той присъства във всеки орган на човешкото тяло.

Признаци

Около 60% от общото му съдържание се намира в костите и зъбите, 35% в скелетната и сърдечната мускулатура, а останалата част – в мозъка, черния дроб, бъбреците, както и в еритроцитите. Ето защо недостигът на магнезий в организма води след себе си до редица оплаквания. Причините за дефицит са много и различни (виж карето), а ранните признаци включват умора, виене на свят, немощност, загуба на апетит и главоболие. Следват спад в имунната система, гадене, повръщане и обща слабост. Ако тялото е в състояние на дефицит за по-дълъг период от време, могат да се проявят мускулни крампи (схващания), вкочаненост, изтръпване, промени в настроението и поведението, както и промяна в сърдечния ритъм. В дългосрочен план пък трайният магнезиев недостиг може да причини сърдечни болести и ниски нива на калий и калций в кръвта.

Елемент

От друга страна достатъчният прием на този минерал вдъхва нов живот на ума и тялото ни. Магнезият дори е наричан „антистресов” елемент поради свойството си да регулира силата на реакциите на организма в различни ситуации, както физически, така и психически. Когато той е в достатъчни количества, ни кара да се усмихваме, да се чувстваме по-весели и енергични. Заедно с това подобрява координацията на главния мозък, оптимизира концентрацията и паметта. Естественият източник на този минерал са храните. Много от тях обаче губят голям процент от съдържанието на Mg при своята обработка и така тялото ни не получава нужните количества. Ето защо е добре да разчитаме и на различни добавки, които съдържат от ценния минерал.

 

Необходимата доза според специалистите

Изключително важно е да знаете, че приеман под формата на различни таблетки, с Mg може да се „предозира“. Ето защо точното количество прием трябва да бъде определено от специалист. Американският институт по медицина препоръчва за възрастни над 18 години 350 мг дневен прием на магнезий, но това включва и този, който сме консумирали с храната.

Кога трябва да приемате допълнително

Контрацептивите намаляват нивото на Mg, затова дамите, които приемат хапчета против забременяване, трябва да си го набавят по други начини.

При бременност нивото на магнезий също спада значително и повечето гинеколози препоръчват неговия прием като хранителна добавка.

По време на кърмене пък се губят между 50 и 75 мг Mg на ден, които майката трябва да навакса, за да се пребори с умората.

Децата също имат специфични нужди от магнезий за растежа на костите, функционирането на мускулите и мозъчната дейност.

Хората, които спазват диети, често изключват от менюто си храни, богати на Mg, затова е важно да го включват поне като добавка.

Влияние при различни заболявания

Пациенти с бъбречни проблеми и диабет изхвърлят минерали през урината повече от нормалното, което също води до магнезиев дефицит.

Мg е сред елементите с особена важност за нормалното функциониране на щитовидната жлеза и при проблеми с нея е добре да се набавя допълнително.

Минералът намалява киселинността и помага при неприятните усещания, които изпитват хората, страдащи от гастрит.

Магнезият доказано съдейства за понижаване на артериалното налягане и оказва положително влияние при разширени вени, шипове и шум в ушите.