0

З а неочаквани в жътвата на пшеница обрати, съобщи Костадин Костадинов, шеф на Националната асоциация на зърнопроизводителите пред Телеграф медиа. Изненадата е, че в градинарския район около Пловдив се очаква да приберат от нивите по 500 кг от дка пшеница. В същото време Шабла, традиционен район за производство на житни, в момента жъне по 80-100 кг от дка.

За неочаквани в жътвата на пшеница обрати, съобщи Костадин Костадинов, шеф на Националната асоциация на зърнопроизводителите пред Телеграф медиа. Изненадата е, че в градинарския район около Пловдив се очаква да приберат от нивите по 500 кг от дка пшеница. В същото време Шабла, традиционен район за производство на житни, в момента жъне по 80-100 кг от дка.

Абсурдите се дължат в голяма степен на крайно неблагоприятното време както миналата есен, така и тази пролет, коментираха зърнопроизводители. Суха есен при засяване на есенниците, суха и студена пролет, и валежи във времето на жътвата, обясни Наталия Петровска, директор на Института по царевицата в Кнежа.

Тя разказа, че в момента е започнала жътвата на ечемик в района. Добивите са почти два пъти по-ниски от миналогодишните. Докато през 2019 г. те стигали до 700 кг от дка, това лято стигат едва 400 кг за дка ечемик. Цени никой не съобщава, а ние искаме веднага да си продадем ечемика, каза Петровска. Миналата година цените на ечемика са стигали 260 лв. за тон от есенника, каза тя.

Търси се ечемик от фуражопроизводителите, увери Атанас Божков, председател на Асоциацията на производителите на фураж.

В момента се плаща по 290 лв. за тон според него. Проблемът е, че клиентите не могат да влязат в нивите заради дъждовете в Южна България. Петровска потвърди, че ситуацията в Кнежа е подобна. Според Божков има опасност за недостиг на зърно, предвид очакваните по-ниски добиви и постоянния износ на пшеница от миналата година. Той каза, че два пъти са писали писмо до Министерство на земеделието за това. От там са отговорили, че няма да има проблем със зърнения баланс.

На 300 лв. за тон се изнася пшеницата с кораби за Испания основно, потвърди Костадин Костадинов. Той каза, че няма притеснения за баланса. Освен това потреблението на зърно за фураж е спаднало, защото много от животните ги няма. Зърнопроизводителите предпочитат да си изнесат старата пшеница, дори и на по-ниски цени, тъй като се очаква инвазия от Русия, която тази година ще има отлична зърнена реколта, позова се на борсови прогнози той. А договори за новата реколта няма, допълни той.