0

Н оември е крайният срок за прибиране на тиквите от двора. По принцип „дебеланите“ се прибират от края на август до ноември в зависимост от сорта и годината като типичен есенен зеленчук.

Ноември е крайният срок за прибиране на тиквите от двора. По принцип „дебеланите“ се прибират от края на август до ноември в зависимост от сорта и годината като типичен есенен зеленчук.

Тиквеното растение (Cucurbita maxima) има доста дълъг цикъл на реколта и обикновено отнема 4 или 5 месеца, за да стане готова за бране.

Много е важно по време на зреенето, особено с настъпването на есента, стопаните да се погрижат за плодовете, които могат да бъдат съсипани от прекалена влажност или застудяване, съветват от bg.house-tips.net.

Сладка

Много е важно да приберем тиквата, когато е узряла, защото това я прави сладка и вкусна. Когато е узряла, има пулпа в характерния си цвят, обикновено оранжев, и сладък и солен вкус, консистенцията става мека и пастообразна при готвене. Ако, от друга страна, плодовете се отделят твърде рано, те няма да узреят и пулпата ще остане твърда и влакнеста с тенденция да бъде безвкусна.

Също така неузрялата тиква съдържа много вода и не е в състояние да се запази с течение на времето. Затова колкото по-дълго държим зеленчука на слънце, толкова по-дълго ще се задържи той и ще изсъхне правилно. При събирането на узрялата тиква семената също ще бъдат напълно оформени. Те могат да се консумират като закуски, печени и осолени или можем да ги запазим за засаждане през следващия сезон. А в последно време приготвянето на олио от тиквени семена е истински хит.

Селска мъдрост

Има два отлични трика, които идват от селската мъдрост, които ни казват дали можем да приберем тиквата. Гледаме дръжката, защото правилото казва, че ако дръжката е суха, тиквата вероятно е узряла. Другото е тест по кората. Опитайте да гравирате нещо с нокътя си върху нея, ако е трудно и почти не се надрасква, означава, че реколтата е готова за прибиране.

Консервация

След прибиране тиквата ще се запази дълго време, особено ако сме успели да я изберем, когато е узряла и следователно без излишна вода в пулпата и с хубава суха кожа.

Най-добре е да постои на навън на слънце, преди да я приберете вътре. На тераса или на припек, но защитено от дъждовете. Така тя използва слънчевите лъчи да доузрее. След това се прибира в помещение, където няма влага, хладно, но да не е студено, така че температурата да не пада под 8 градуса. Така можем да я съхраняваме до следващата реколта.

Кромид

Веднага след като приберем тиквите можем да използваме мястото за отглеждането на други есенни култури, които да презимуват. Така веднага ще се направи и незабавен сеитбооборот.

Можем да си направим и план за следващата година, какви зеленчуци да засадим на нейно място, така че да използват максимално хранителните вещества, които тя оставя в почвата.

На първо място веднага можем да са засадим кромид, след като сме прибрали тиквите.


Отличен предшественик за пипер, картофи и боб


Тиквата най-добре вирее след бобови растения, карфиол или ранно зеле, лук или чесън. Също така след картофи или всички от това семейство. Същите тези култури се чувстват отлично на почвата след нея. Така че още в средата на март могат да се засадят картофи на нейно място. Домати, патладжан също се чувстват добре след тиквата. Естествено е и всякакви житни култури. Дори ако се налага да използваме същото място, за да я засадим през следващата година, то веднага след реколтата на тиквата можем да засеем каквито и да е житни, за да направим сеитбоорот. Така спокойно ще използваме мястото напролет отново за тиква.

Ако не планираме да садим нищо на нейно място през есента, обратното важи с пълна сила. Вирее добре след картофи и други кореноплодни култури. Култури като спанак, маруля или репички могат да се отглеждат преди нея. Неподходящи предшественици за тиква са зеленчуците от нейното семейство. Краставици, тиквички, защото те имат същите болести, които могат да заразят “роднините”. По този начин обеднява и почвата на едни и същи хранителни вещества.