0

Болният от морбили 10-месечен Ставри Батишев от пловдивския квартал „Столипиново” е починал заради усложнение от тежък ларингит. Момченцето не е можело да диша и е посинявало в опит да си поеме дъх. Въпреки усилията на лекарите, малчуганът не е могъл да бъде спасен. В 4 ч. сутринта на 9 април състоянието на детето рязко се е влошило и то е получило дихателна недостатъчност. Въпреки предприетите реанимационни действия бебето починало, а в мъката си близките му – дядо му Рангел Рангелов и бащата Яшар Батишев, обвиниха медиците. Според тях лекарите не са обърнали достатъчно внимание на Ставри и поради тази причина момченцето е издъхнало. От болницата категорично опровергават това с информацията, че за малкия пациент са били положени абсолютно всички грижи, правени са му инхалации, изследвания и консултации със специалисти.

Ставри бил приет в Инфекциозната клиника към УМБАЛ „Св. Георги” на 29 март със симптоми на морбили, висока температура и посиняване. Имал е по няколко пристъпа на затруднено дишане на ден. Тъй като бебето било само на 10 месеца, все още нямало задължителната ваксина за морбили, която се прави на по-късен етап. В болницата, като негов придружител, била майка му, която казвала на лекарите, че не знае дали самата тя е имунизирана. Наред с инфекциозното заболяване детето имало и тежък ларингит, който по принцип е част от клиничната картина на морбили, но когато се проявява в по-сериозна форма, се приема от лекарите за усложнение. В такива случаи заболяването протича тежко и със спастични пристъпи. Вследствие на усложнената клинична картина детето е развило спастичен бронхит.

Медиците от Инфекциозна клиника направили на бебето графия на белите дробове, но не установили пневмония. То било консултирано с лекари от различни медицински специалности. Заради тежкия ларингит е консултирано и със специалист по ушно-носно-гърлени болести, който е назначил адекватна терапия. Правени са му и инхалации, съобщават от Инфекциозна клиника.

Още 6 нови случая на заболели от морбили са били приети в Инфекциозната клиника в почивните дни. От РЗИ – Пловдив отказаха да съобщят годините на новоприетите и от кои населени места са. С последните случаи общо болните от морбили от Пловдив и съседните села от средата на март до момента са 42. Част от тях са вече изписани, а според лекарите останалите в болница са в добро състояние. При 21 от случаите морбилито е било доказано с лабораторни изследвания.