0

-Д-р Цочева, в сезона на вирусите сме. Един от проблемите, с който се сблъскват родителите на малки деца, е хремата. Кажете какво трябва да предприемат веднага?

  • Хремата или острият ринит е много често срещано заболяване. Нормално децата до към 5-годишна възраст могат да имат по 8-9 такива епизода годишно. А тези, които посещават детски заведения, дори и повече. Общо взето всяка втора седмица са с хрема. В повече от 95% от случаите става дума за вирусно заболяване. По принцип ги приемаме за леки и самоограничаващи се, но това в никакъв случай не означава, че не носят дискомфорт на детето. Оттам идват и проблемите- в такива случаи детето не може да диша добре през носа, появява се кашлица, тъй като диша през устата и въздухът изсушава лигавицата. Това е характерно предимно за нощта. Също така се появяват и затруднения при храненето. Заради това е необходимо да имаме все пак някакви подръчни средства, с които да се справим с проблема.

  • Какви разтвори можем да използваме?

  • Най-важното е да се опитваме да поддържаме носа относително почистен. Това най-добре става с обикновен физиологичен разтвор. Как ще се приложи обаче, зависи от родителя и поносимостта на детето. Задължително трябва да почистваме нослето няколко пъти на ден-особено след ставане от сън и преди лягане. Ако на родителите им е по-удобно, могат да използват и различните разтвори на морска или солена вода. При малките деца обаче не е препоръчително разтворите да са с голямо налягане, тъй като ще ги уплашите. Лигавицата не бива да се нагнетява със силна струя, която се изтласква от помпичката. Това е по-поносимо при големите. Но по принцип обилното промиване на ноздрите с физиологичен разтвор е много подходящо като метод.

  • А препоръчвате ли използването и на разтвори с клеева тинктура?

  • Ние имаме по-голям опит с използването на сребърни соли, те имат антисептично, дезинфектантно действие. Антисептичното действие на клеевата тинктура също може да се препоръча, но отново за деца над 2 години. При по-малките много внимаваме какво пръскаме в носа, предпочитаме да са само физиологични средства. Ако хремата е много силна и детето не може да спи, за много кратък период могат да се използват и капки, които имат ксилометазолин под най-различни форми. Но това е в краен случай и то само преди заспиване,за да осигурим поне няколко часа спокоен сън на детето.

  • Има ли значение обаче какви са секретите-дали са следствие на вирус или от бактерия?

  • По принцип секретите започват като вирусни и са бистри. Но трябва да подчертаем, че не е задължително жълтите секрети да означават наличието на бактерия. Когато се задържат по-дълго време в носа, например цяла нощ, стават жълти. Така че това не е диагностичен критерий. Проблемът е по-скоро, ако секретите се задържат повече от 7-10 дни. Ако детето има хрема, която отшумява към 5-6 ден и към десетия ден отново се появят жълтеникави секрети, и то с мирис, тогава най-вероятно става дума за бактериална инфекция. В тези случаи предпочитаме също да не лекуваме с антибиотични капки в носа. Ако има нужда, е по-добре да се проведе курс с необходимия антибиотик в конкретната доза, отколкото да се поставят безразборно антибиотични капки в носа. За нас са притеснителни, защото селектират резистентни щамове на бактерии. След това при по-тежко вирусно заболяване тези щамове могат да доведат дори до пневмония. Имали сме такива случаи в нашата и практика и тогава заболяването трудно се повлиява на антибиотичното лечение, защото щамът е резистентен. Затова не препоръчваме дълго време използването на антибиотични капки, които по принцип са за очи.

  • До какви последствия може да доведе една недоизлекувана хрема при децата?

  • По принцип инфекцията не се локализира единствено в носа. Вирусът обхваща цялата лигавица. Затова има различни симптоми. Когато имаме обилна секреция и затруднения при дишането, препоръчвам и използването на противоалергично средство. Не защото става дума за алергия, а защото тези медикаменти успокояват лигавицата. Имайте предвид, че точно в периода от 2-5 години е пикът на тези заболявания. И това е характерно най-вече за малчуганите, които посещават детски градини и ясли. Причините са много-лошото качество на въздуха в градовете, когато децата не излизат често на разходки навън и др. Пасивното тютюнопушене също е доказан фактор за бронхити, пневмонии при малките деца. Родителите в никакъв случай не бива да пушат пред тях и не бива да ги водят в такива помещения. Родителите трябва да знаят и още нещо, което е много важно. Освен почистването на носа, нека още при появата на първите симптоми да оставят детето за няколко дни в къщи. Не е добре да чакат заболяването да се задълбочи. Препоръчително е да е под наблюдение в домашни условия.