0
  • Проф. Христова, пролетта, като сезон, има ли своите характерни заболявания на очите?

  • Пролетта идва със своите цветя, треви и слънце. Заедно с тях очите могат да бъдат засегнати от алергии и към цъфтежа на растенията, и към слънцето. От тях страдат най-вече децата. Те са алергични към ултравиолетовите слънчеви лъчи. В резултат развиват конюнктивит, наречен пролетен. При възрастните той не се среща. Характеризира се със силен сърбеж, подути клепачи, зачервени и сълзящи очи. Пред студените месеци той не се появява, неговите месеци са месеците март, април и май. Ако родителите забележат някаква такава проява, трябва да заведат детето на очен специалист. Лечението е продължително. Понякога се налага и хирургично лечение, тъй като се образуват т. нар. папили в областта на горния клепач. Те се разрастват и в определен момент наподобяват туморно образувание, което започва да драска горния клепач от вътрешната страна.

  • Пролетният конюнктивит заразен ли е?

  • Не е заразен. Затова, майките да са спокойни, ако видят, че на площадката съседското дете е със зачервени очи. Възможно обаче е, то да е с бактериален или вирусен конюнктивит, което вече е повод за безпокойство. Вирусният е най-заразен. При всички случаи, детето трябва да бъде заведено на лекар, диагнозата уточнена и лечението да започне веднага. Терапията при трите вида е различна, самолечение не бива да се предприема. Вирусният конюнктивит се различава от бактериалния по това, че при него сърбеж няма. След събуждане сутрин клепачите са залепени от секрет.

  • На каква възраст най-рано детето трябва да посети офталмолог?

  • От най-ранна възраст, за да не бъдат изпуснати някои заболявания, които налагат лечение още докато то е бебе. На 4-5-я месец родителите трябва да се вглеждат в очите му. Ако забележат, че зеницата не е черна, а сивкава или белезниката, непременно да потърсят офталмологична помощ, защото освен тумор или отлепване на ретината, това е белег и за редица други заболявания. На 2-3-годишна възраст също следва да се направи преглед, ако бъде забелязано някакво отклонение на окото. Профилактичният преглед преди училищна възраст е задължителен. След това ученикът трябва да бъде воден на очен лекар поне веднъж в годината.

  • Има ли по-изразена опасност за зрението на родените недоносени деца?

  • При недоносените деца са недоразвити всички органи и системи, включително и очите. Неонатолозите създават всички условия бебето да се развива нормално и го предават на родителите, когато преценят, че те вече могат сами да се грижат за него. Не винаги ковьозите или подаването на повече кислород са причина за отлепването на ретината или развиване на съдова мрежа в нея, която унищожава клетките, с които човек вижда.

  • Как родителите на малко дете могат да установяти далтонизъм при положение, че често пъти то не може да формулира какъв цвят вижда или се глези?

  • Далтонизмът или, както ние, офталмолозите го наричаме, цветна слепота, е вроден и придобит. Обикновено, той се установява, когато детето тръгне на детска градина. Учителките там наблюдават какви цветове използва то за очебийни елементи в рисунката и сигнализират родителите, ако установят отклонения. Самият далтонизъм била вроден и придобит. Придобитият е в резултат на изменения на ретината в резултат на възпаления или дегенерация. И при двата вида процесът е необратим. Съществува метод, който улавя и трансформира вълните на даден цвят и ги трансформира, за да вижда правилно засегнатият от цветна слепота. Той обаче е твърде нов и все още ектспериментален, не се практикува в България.

  • Ние възрастните пазим очите си от ярката слънчева светлина с тъмни очила. допустимо ли е да ги слагаме и на децата и от каква възраст?

Ако децата играят, когато слънцето свети най-ярко, в обедните часове, или на плажа, е добре да им се купят слънчеви очила. Като цяло обаче не се препоръчва да ги носят постоянно. Те трябва да бъдат взети от лицензираните оптични магазини, но не и от сергиите на улицата.