0

П рез топлите месеци трябва да полагаме по-специални грижи за кожата си, както и да бъдем внимателни, ако имам бенки. Както вече е добре известно има риск част от тези кожни образувания да се преобразуват в злокачествен меланом. Затова те трябва да се следят от дерматолог. Ако той прецени, бенките могат да се отстранят, ако обаче не е наложително да се стига дотам, задължително трябва да ги мажем със слънцезащитен крем, когато се печем на плажа. Той може да бъде с фактор 30 или 50, като разликата в защита е само 2%. Това обясни пред „Монитор“ дерматологът от Александровска болница доц. Гриша Матеев. Така например кремовете с фактор 30 поема 96% от слънчевите лъчи, тези с фактор 50 – 98% Доц. Матеев обясни, че може да се абстрахираме от тази разлика и да заложим на по-ниския фактор, защото той не лъщи и не белее толкова. Лятото е изключително благодатен сезон за пациентите със псориазис. Комбинацията между слънце и море може да вкара заболяването в ремисия, която да продължи няколко месеца. Както във всяко нещо, обаче трябва

 

да се внимава с дозата

 

Оптималният престой на морето е около 15 дни, обясни доц. Матеев. Ако пациентите прекалят и останат повече от 20 дни, има риск да се появи нов рецидив на заболяването. Не бива да се прекалява и с престоя на плажа като например прекараме там 8 часа. Плажуването може да е по 2-3 часа дневно и отново да има благоприятен ефект. „Българската дерматологична школа е една от световните пионери по лекуване на псориазиса с море. Морелечението датира от 60-те години на миналия век. Нашите санаториуми са преминали хиляди пациенти“, обясни доц. Матеев.

 

 

Лятото влияе положително и на хроничните екземи

 

които се подобряват от морската вода, която съдържа сол, хидратира кожата и я прави по-мека. Обикновено острите екземи, обаче се влошават през най-топлия сезон. Някои заболявания, обаче имат сезонен характер и се появяват именно през лятото при определени условия. Така например това е разноцветният лишей, при който се появяват кафяви преминаващи в бели петна по гърдите и гърба, които се дължат на свръхизпотяването.

Носенето на изкуствени чорапи и маратонки през лятото, пък може да ни докара гъбички между пръстите на краката. „Ние всички носим по стъпалата си тези гъбички и не предизвикат заболяване. Но, когато им осигурим условия за живот, а те искат влага и топлина, тогава започват да се размножават, проникват в роговия слой и причиняват микозите на стъпалата – най-често в междупръстието и по свода на стъпалото“, обясни доц. Матеев. При първите белези на гъбички, трябва да използваме антимикотични средства, които има във всяка аптека. Дерматологът обясни, че те се продавали директно, без рецепта. Не бива обаче да се разчита само на лекарството, а най-вече да се направи лекарска консултация.

 

 

 

Повече течност за хидратация на кожата

 

Дори и да нямаме заболявания, през лятото трябва да полагаме грижи за кожата си, защото в топлите дни тя изсъхва по-бързо. Това може да се компенсира с прием на повече течности, но се налага и допълнителна хидратация, обясни дерматологът доц. Гриша Матеев. Той добави, че хидратантните кремове имат толкова голямо значение за лятната поддръжка на кожата, колкото и слънцезащитните. „Те действат на момента, а фотозащитните предпазват кожата за в бъдеще. Човек има определени часове на слънцеизлагане и когато ние ги изконсумираме започват промени като изсъхване на кожата, бръчки и др.“, обясни доц. Матеев.