0

У мора, чупливи нокти и суха, цъфтяща коса са сигурен белег, че в организма ви липсва желязо. Дори през април да не пропускате салатата и плодовете на трапезата си, отпадналостта остава точно заради липсата на този важен за кръвоносната система и добрата работа на всички вътрешни органи минерал.

Най-често от него страдат бременните, малките деца, възрастните хора и тези, които са прекарали тежко заболяване.

Най-богати на желязо са животинските протеини като например червеното месо, черния дроб, дори и пилешкото, патешкото и пуешкото месо. А също и риба тон, стриди. Най-богати сред морските дарове на желязо са мидите. Традиционно обаче се смята, че зелените храни като коприва, спанак, лапад и киселец са най-добрият му доставчик. Действително те съдържат желязо в големи количества и са идеални за хора, които не са особено любители на месото, както и за вегетарианците и веганите .Този елемент се съдържа в изобилие още в броколи, зеления фасул, спирулината, хлорелата, черната хималайска сол, аспержите, кардамона, чията и граха. Фаворит обаче за справяне с железния дефицит е копривата, но не нейните листа, а нейното семе. Продава се в билковите аптеки.

Препоръчва се да се приема по 1 супена лъжица семе от коприва всеки ден в комбинация с мед и сурови ядки. Една лъжица от него може да се сложи в салатата или супата. Плодовете и зеленчуците, богати на витамин С, подпомагат ефективното използвате на желязото от храната. Такива са зелените и червените чушки, мащерката, магданозът, доматите, ягодите, шипките, черешите, боровинките, малините, касисът. Разбира се, най-богати на витамин С са цитрусите, а също така кивито, салатата лайм, къдравото и брюкселското зеле. Ако не сте на диета и ядете хляб, заменете белия с пълнозърнест, тъй като той съдържа повече желязо. Забравете за макароните и белия ориз, както и за тестените изделия.

Семената от коприва са богати на желязо, но то се усвоява по-добре от организма, ако се консумира с храни, богати на калции, т. е. млякото, бялото и кашкавалените сирена и изварата. Ако пък към тази комбинация прибавите чаша червено вино, гарантирано ще подпомогнете абсорбирането на така важния елемент в кръвоносната ви система. Причината е, че напитката на бог Дионис съдържа антиоксиданти и витамин С, които подобряват усвояването на желязото.

Листата от коприва, спанакът и киселецът също съдържат този елемент. За да се подобри абсорбирането му в организма, при гответе добавете домати, лимон или оцет.

Точно обратният ефект имат черният чай, кафето и какаото. Те забавят усвояването на елемента от организма. Това не означава да се лишите от тези ободряващи напитки. Достатъчно е да спазите правилото между храненето, в което има семена от коприва и напитката да са минали три часа.