0

З а първи път в историята на ловното движение в България жена застава начело на ловно-рибарско сдружение! Това е Теодора Станимирова, която получи пълното одобрение на почти изцяло мъжките дружини към организацията в Белоградчик, съобщава „БгЛов“.

"Много съм горда да бъда първата жена сред мъжете в това хоби. Успявам да внеса баланс и доверие към него. Изключително благодарна съм на хората, че ме подкрепиха в това важно за мен предизвикателство", споделя авджийката.

Хоби

Тя е четвърто поколение ловец. Страстта към мъжкото хоби се пренася от прадядо й, през дядо й, баща й и стига до нея. По образование Станимирова е инженер лесовъд, завършва специалност "Горско стопанство" в Лесотехническия университет в София. От 14 години дамата членува в ловната организация. Преди да стане неин председател, Теодора е специалист по лова. Споделя, че организацията се състои от около 650 човека, като 15-20 от тях са жени.

"Все повече жени се ориентират към това хоби. Решението ми да се кандидатирам за председател на организацията е, защото си познавам работата, познавам си хората и искам да направя всевъзможни неща, които да допринесат за ловното ни сдружение", категорична е Теодора.

Проекти

Сред идеите й е да кандидатства за различни проекти, с които да възстанови ловната сграда, която е занемарена от години, и да я направи действаща. Спокойна е за новата си длъжност, тъй като всички в сдружението я познават. С повечето членове се чуват по няколко пъти в месеца, за да решат някакъв проблем или да се консултират с нея. Съпругът на Теди също е ловец и двамата се надяват техният 8-годишен син да наследи страстта към ловния спорт.

"Водим го с нас, когато ходим да подхранваме дивеча, за да се запознава с природата, със следите на животните, с начина им на живот", разказва ловджийката. Семейството й отглежда три кучета птичари - Рая, Шаро и Рекс.

Отново глухари в Девин

Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП) предвижда да поднови работата на фермата за изкуствено развъждане на глухари в ДЛС “Извора”, която е функционирала в периода 1978 – 1992 г. Фермата в Девин е била създадена за увеличаване популацията на територията на стопанството и осигуряване на птици за разселване в други райони на страната. Максималният брой птици е достигнат през периода 1985-87 г. – около 20 мъжки и 40 женски. Ежегодно в природата са пускани от 5 до 10 птици. През тази пролет представители на ЮЦДП – Смолян, осъществиха работна среща във ферма за изкуствено развъждане на глухари в Полша.

В края на миналия век глухарите в Полша почти изчезват, като към 1999 г. са преброени едва 10 птици. През 2000 г. започва възстановяването им, като за целта е създадена фермата за изкуствено развъждане. Любопитен факт е, че в началото е използван и български опит от действащата тогава ферма в ДЛС “Извора”. Работата в полската ферма обхваща излюпване на малките пилета, отглеждането им до възрастни птици, грижите за тях, ветеринарномедицинските мерки и други дейности по изкуственото развъждане. Създадени са условия, близки до тези в природата, за по-лесно адаптиране при пускането им на свобода. След повече от 20 години работа лесовъдите от Полша постигат значителни успехи – понастоящем в природата са разселени над хиляда птици.

Намерението е добрите практики, с които представителите на ЮЦДП се запознаха в Полша, да станат основа за предстоящото възстановяване на изкуственото развъждане на глухар в България в ДЛС “Извора”.

Спортната стрелба защитава природата

Изследване на английски учени потвърждава, че ловът не само е полезен за хората, които виждат в него свое призвание или хоби, но и оказва благотворно влияние върху природата. При това заедно с лова се споменава и значението на спортната ловна стрелба. Заключението е направено въз основа на 20-годишни изследвания на екип от 40 специалисти. Изследването е обхванало развитието на популацията на водоплаващи птици, зайци и яребици. Изяснило се е, че в периода на селскостопанското развитие на Великобритания рязко са се съкратили площите на ареалите, традиционно обитавани от тези видове. Забелязана е подчертана тенденция на съкращаване на тяхната популация, като в някои региони те са изчезнали съвсем. Взетите мерки на териториите на ловните стопанства и стрелбища обаче са довели до това, че именно в техните предели се е възстановило възпроизводството например на яребици и зайци.

В територията на ловните райони горите обхващат 86% от цялата площ, като в обществените земи те заемат максимум 64%. Понастоящем във Великобритания само 30% от собствениците на земеделски участъци не ги използват за ловни цели. Останалите 70% следят за състоянието на екологията и редовно засаждат нови дървета. Тези, които притежават търпението да прочетат 600-те страници на доклада, ще узнаят значително повече факти за това как ловът и ловната стрелба оказват благотворно влияние на дивата природа.