0

Н ай-тънките торбички за еднократна употреба, които са с дебелина под 15 микрона, се забраняват изцяло от 1 януари 2030 година. Това реши Европейският парламент.

Регламентът, чиято цел е да се противодейства на постоянно нарастващите отпадъци, да се хармонизират правилата на вътрешния пазар и да се стимулира кръговата икономика, беше одобрен с 476 гласа „за“, 129 гласа „против“ и 24 гласа „въздържал се“.

Освен тях се забранява производството и предлагането на опаковките за необработени пресни плодове и зеленчуци, за храни и напитки в кафенета и ресторанти, единичните порции, например за подправки, сосове, сметана, захар.  В хотелите вече няма да се предлагат миниопаковки за тоалетни принадлежности, предвижда още регламентът.

За да се намалят ненужните опаковки, се определя максимален дял на празното пространство от 50% за груповите и транспортните пакети, както и кашоните, в които слагат стоките електронните търговци.

НЯМА БЕЗПЛАТЕН ОБЯД: Общината ни зачислява торбички за боклук!

Напитки

За 2030 г. са предвидени конкретни цели за повторна употреба на опаковките за алкохолни и безалкохолни напитки, например връщане на бирени бутилки и на тези от газираните сокчета. Изключение от тези правила ще има за бутилките за мляко, вино, ароматизирано вино, спиртни напитки.

При определени условия държавите членки могат да предоставят петгодишна дерогация от тези изисквания. Крайните дистрибутори на напитки и храна за вкъщи ще трябва да предлагат на потребителите възможността да си носят собствен съд. Те също така ще трябва да положат усилия до 2030 г. да предлагат 10% от продуктите в опаковки за многократна употреба.

Мотиви

През 2018 г. опаковките са генерирали оборот от 355 милиарда евро в ЕС. Те представляват все по-голям източник на отпадъци, като общият им обем в ЕС се е увеличил от 66 милиона тона през 2009 г. до 84 милиона тона през 2021 г. Всеки европеец е генерирал 188,7 кг отпадъци от опаковки през 2021 г. – цифра, която се очаква да нарасне до 209 кг през 2030 г., ако не бъдат взети допълнителни мерки.

ТАКСА СМЕТ според килограмите боклук, камионите ще го мерят!