0

Т акса смет да се смята и според килограмите боклук, който се изхвърля в дадения контейнер, а не само спрямо обема на контейнера. Това става ясно от справката за получените становища по публикувания от Министерството на финансите проект на наредба за начина на изчисление на размера на таксата за битови отпадъци.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТ 10 ГОДИНИ: Тесла с данък сгради и смет!

Министерството е приело предложението на гражданка за основа за изчисление на таксата да може да се взема и количеството отпадък в килограми за една сграда и честотата на извозването на контейнерите.

Тя изтъква, че вече у нас съществуват разработени системи за интелигентно управление на отпадъците, които предлагат технически решения за измерване на сметта и в килограми.

Това се постига чрез ползване  на индивидуални съдове в по-малките населени места, като теглото на отпадъка се измерва чрез хидравличното налягане при товарене на кофата в камиона. 

Интелигентно

Съдовете са снабдени с тагове, които отчитат запълняемостта им и дават сигнал на системата, че е дошло време за транспортиране на боклука.

НОВИ ПРАВИЛА: Общини мерят боклука на килограм!

По този начин се оптимизират разходите за транспорт и в максимална степен се изпълнява принципът „замърсителят плаща“. Спестяват се и ресурси и вредни емисии, отделяни в атмосферата.

В няколко общини в България вече се въвеждат пилотни проекти с цел събиране и анализиране на данни за ефективността на тези интелигентни системи за управление на отпадъците.

Варианти

Както „Телеграф“ писа, под угрозата за санкция от Брюксел България трябва да промени от догодина начина на изчисление на такса смет.

Това вече няма да става на база данъчна оценка на имота. Ще има три варианта, от които общините могат да избират. Първият е на база торбички с определена вместимост.

ЗЛАТЕН БОКЛУК: Чистят България със 752 млн. лв.

В тяхната цена ще бъде включена и самата такса смет и закупувайки я, жителят на съответното население място ще си плаща и задължението към общината.

Вторият начин е на база броя и вместимостта на съдовете за смет и честотата на транспортирането им, като обемите ще се преобразуват в тегло съгласно нормите на Българския институт по стандартизация.

Третият вариант е на брой жители в имота, като ще се взимат данните от Националния статистически институт от последното преброяване.