0

О бщините нямат пари и се насочват към джобовете на хората чрез увеличени данък сгради и такса смет, сочи проверка на „Телеграф“.

Докато в София заради липсата на избран шеф на Общинския съвет разговорите по бюджета са блокирани и столичани засега са спасени от повишение на налозите, то в страната общинарите вече вадят данъчната тесла. Най-големият град, който готви нови ставки, е Бургас, където данък сгради остава без промяна, но такса смет скача с 30% - от 1 на 1,3 промила.

Изненада

В Стара Загора например данъци ще се вдигат за пръв път от повече от 10 години. От 1 януари 2024 г. са актуализирани налозите върху недвижимите имоти – от 1,45 на хиляда на 1,7 на хиляда. Ставката при дарение между братя и сестри и техните деца от 0,4 на сто вече е 0,7 на сто, а тази при дарение между лица извън посочените - от 4 на сто на 5 на сто. Ставката при възмездно придобиване от 2,5 на сто стана 3 на сто. Промените бяха приети на последното за 2023 г. заседание на Общинския съвет на 31 декември. „Когато за последно са вдигани данъци в Стара Загора през 2012 г., минималната работна заплата е била 270 лева. Това е над три пъти по-малко от сегашната минимална работна заплата, която от началото на тази година е 933 лева. Следователно за реално увеличение не можем да говорим“, коментира за „Телеграф“ омбудсманът Иванка Сотирова.

Пари

По-висок данък върху недвижимите имоти ще плащат жителите на Русе през 2024 година. На последното заседание за миналата година общинските съветници в местния парламент подкрепиха предложението на кметската администрация за вдигането на налога. С гласуваните промени данъкът върху недвижимите имоти се вдига от 2 на 3 промила. Остава отстъпката от 5 процента при плащане на задължението до 30 април, макар че първоначалната идея бе тази преференция да бъде премахната. Увеличава се и налогът при придобиване на имущество по дарение и по възмезден начин. Досега той бе 2,2 на сто, а с промяната става 2,7 на сто. Данък сгради в Русе не е променян от 2016 г. Дотогава той бе 1,2 промила върху данъчната оценка на жилищния имот и стана 2 промила. Мотивът на кметската администрация за увеличението на налога от 2 на 3 промила е свързан с невъзможността да се осигури приходната част на бюджета на община Русе от продажбата на имущество, приватизация, наеми и др. Очаква се по-високите данъци да донесат допълнително приходи в хазната на Русе от около 4,6 млн. лева годишно.

Криза

Два дни преди настъпването на 2024 г. данъци и такса смет бяха увеличени в община Благоевград. Решението бе взето на редовна сесия на Общинския съвет. Благоевградчани няма как да са доволни, но ще трябва да се бръкнат по-дълбоко тази година за плащането на своите налози. Финансовата криза бе основният аргумент на кмета на община Благоевград Методи Байкушев за „сурвакането“ с по-високи данъци. Данъкът при възмездно придобиване на имущество скaча с над 30%, а данъкът върху недвижимите имоти - с 25% повече. Такса смет пък литва нагоре с 20%. От общинска администрация са пресметнали, че с новите ставки собственик на апартамент от 60 квадратни метра в идеален център ще плаща 40 лв. по-висок данък. При апартамент от 100 квадрата в идеален център увеличението е с 82,57 лв.

Сред малките градове рекордьор по поскъпването е Златица. Taм такса смет скача пет пъти за някои имоти. Данък сгради пък се увеличава двойно.

Нов кмет пожали варненци

Засега няма планове за увеличение на данък сгради и такса смет, каза преди дни новият кмет на Варна Благомир Коцев. Той уточни, че се работи за повишаване на събираемостта от тези местни налози. Във Варна данък сгради е определен на 2 промила върху данъчната оценка, а такса смет на 0,98 промила. Данъчната оценка зависи от няколко коефициента - вида на имота, местонахождението, площта, конструкцията и овехтяването, обясняват от общинската дирекция „Местни данъци и такси“. Например според вида на имота най-висок 17 е коефициентът за жилищна едропанелна сграда с апартаменти, докато за тухлена къща е 14.50. За местоположение съществуват 5 категории за имоти, които са в строителни граници.

*По темата работиха: Жанета Йорданова, Добромир Радушев, Елена Анастасова, Елена Дюлгерова, Владимир Симеонов