0

П рез 2022 г. общините са събрали общо 752 млн. лв. от такса битови отпадъци. Това е ресурсът, с който общините чистят България. „Тези средства са събрани от гражданите и бизнеса, като сме ги изчислили на база данъчните оценки на имотите или отчетната стойност на имотите, когато се касае за фирмите“, каза изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България Силвия Георгиева.

Дейности

„Обичайно гражданите смятат, че с тези пари ние вдигаме контейнерите и ги возим до депата. Но не е само това. Основната дейност е сметосъбиране и сметоизвозване. Другата основна дейност е осигуряване на инсталации за третиране на битови отпадъци, тоест това са депата, компостиращите и сепариращите инсталации, закупуването на съдове за смет, осигуряването на разделно събиране там, където общините нямат договор за оползотворяване на опаковки“, обясни още тя. Покриват се и разходите по осигуряване на площадки за безвъзмездно предаване на събраните от домакинствата отпадъци, в това число едрогабаритни. Изключително голямо перо е почистване на обществените територии – уличните платна, площадите, алеите, парковете, гробищата. Много средства отиват и за почистване на нерегламентираните сметища. С тези пари трябва да се организират и информационни кампании. През 2022 г. 141 общини предоставят алтернативен вариант за изчисляване на таксата на количество смет за бизнеса чрез заявяване на контейнери. За голяма част от фирмите е по-изгодно – тези, които имат големи имоти с малка дейност в тях, предпочитат да използват именно тази възможност.

Срок

Министерството на финансите пък има два месеца срок да отговори на Европейската комисия, която след това ще даде препоръки и ако те не се изпълнят, тогава следват санкции. Позицията, която МФ поддържа, е спазването на сегашните законови разпоредби, казаха от ведомството пред „Телеграф“. Това означава спазването на предвидения в ЗМДТ срок 1 януари 2025 г. Ведомството трябва да изготви и методика, по която общините ще изчисляват таксата. Това ще се случи в законовия срок, като правителството трябва да одобри наредбата за методиката до 31 март 2024 г., обясниха още от МФ.