0

Е вропейската комисия отправи наказателни процедури към България и още 14 държави членки. Причината е, че не са изготвили, приложили и съобщили на ЕК какви са плановете им за действие за справяне с разпространението на инвазивни чужди видове, срокът за което е изтекъл през юли 2019 г., съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Европейската комисия отправи наказателни процедури към България и още 14 държави членки. Причината е, че не са изготвили, приложили и съобщили на ЕК какви са плановете им за действие за справяне с разпространението на инвазивни чужди видове, срокът за което е изтекъл през юли 2019 г., съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Инвазивните видове са растения и животни, които в резултат на човешка намеса са въведени случайно или умишлено в естествена среда, където обикновено не се срещат. Това има сериозни негативни последици за новата им среда. Те са една от петте основни причини за загуба на биологично разнообразие в Европа и света. Справянето с тях е важен аспект от целта на ЕС да спре загубата на биологично разнообразие.

ЕК посочва, че България, Гърция и Румъния все още не са създали и система за наблюдение на тези видове, засягащи Съюза, а това е трябвало да бъде направено до януари 2018 г.

Наказателната процедура срещу България и още 17 държави-членки на ЕС стартира още през юни миналата година. Това е и последният етап преди да бъде сезиран Съдът на ЕС.

За отстраняване на нарушението България вече е предприела действия – изготвя се инструкция за взаимодействие за повишаване на ефективността на контрола при въвеждане, търговия, транзит и износ на екземпляри от дивата флора и фауна, като същевременно в проекта на Стратегия за биологично разнообразие на България и План за действие към нея са предвидени мерки и индикатори за защита от инвазивните чужди видове.

Преди дни ЕК изпрати и официално уведомително писмо на България поради неизпълнение на задълженията, отнасящи се до оценката и управлението на риска от наводнения у нас. Страната ни не е предоставила актуализирани карти, чийто срок за изпращането им е изтекъл още в края на 2019 г. Картите за опасност трябва да обхващат географските райони, за които има вероятност от наводнения, а тези за риска показват реалните негативни последици от тях. Такива уведомления са са изпратени на още 6 държави-членки.

Актуализираните карти за заплахата и риска от наводнения на територията на България вече са изготвени, като до края на февруари т.г. се очаква да стартира общественото им обсъждане. Това ще позволи най-късно до края на лятото страната ни да изпълни задълженията си по директивата, с което да не се допусне преминаване на процедурата на следващ етап.

Наказателните процедури срещу България в сектор околна среда, които вече са 18 на брой, са основно предизвикателство пред новия управленски екип на МОСВ. Непосредствената цел е да се предприемат всички възможни стъпки, за да се изпълнят изискванията и предписанията на Европейската комисия и да се предотврати налагането на финансови санкции по тези процедури, където това е възможно. Екипът има ясен план за това, как през първите 6 месеца от управлението да свали 6 от наказателните процедури, а до края на годината да ги намали наполовина, казаха от екоминистерството.