0

С троителите от село Чепинци, които бяха част от първата група в 30-та юбилейна експедиция на Антарктида, са положили основите на научната лаборатория. Това разказа пред „Монитор“ директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев. Той уточни, че за догодина е останало да се довърши само малка част.

Строителите от село Чепинци, които бяха част от първата група в 30-та юбилейна експедиция на Антарктида, са положили основите на научната лаборатория. Това разказа пред „Монитор“ директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев. Той уточни, че за догодина е останало да се довърши само малка част.

„Това беше основна задача на първата група, тъй като районът е сеизмичен и има действащ вулкан, който изригна преди 50 години. Основите трябваше да се положат здраво и затова избрахме четирима кофражисти, които го направиха много професионално. За целта успяха да построят товарен лифт, който улесни превозването на материалите от кораба до мястото на строежа, което е на височина“, обясни проф. Пимпирев.

Първата група от експедицията беше предимно от логистици,

която имаше за задача да отвори базата, която бе затворена през зимния сезон. Полярниците ни обаче се сблъскаха с трудности заради лошото време и за първи път в историята ни базата беше отворена с 20 дни закъснение - чак на Стефановден. Наложи се екипът да прекара Бъдни вечер и Коледа на Уругвайската база. Те обаче изпълниха задачите си и се върнаха по план, като се разминаха с втората група на о-в Кинг Джордж.

„Важното е, че след много препятствия групата се завърна. Както се шегувам обикновено, явно лошият късмет се дължеше на факта, че нямаше нито една жена“, каза проф. Пимпирев.

Вторият екип е от учени, които ще работят по седем проекта.

Единият е биоложки, който ще изследва уникалното биоразнообразие на животинския и растителен свят в района. За целта двама геолози ще работят на полеви лагер, отдалечен е от базата.

„Те всъщност очакват помощ от хеликоптер, за да бъдат свалени и да проучват минерализацията и на неизучената част от тази област“, обясни проф. Пимпирев.

Учените ще изследват и съня на полярниците. Причината е, че за 30 години работа на базата те твърдят, че сънуват реални сънища със свои починали близки.

„Това е интересен феномен и се надявам науката да може да отговори на какво се дължи това. За целта полярниците ще спят със специални уреди на главата“, каза още ученият. В тази група участва и жена, която не е професионален готвач, но ще се грижи за менюто на антарктиците ни. В тази задача ще й помага и водачът на лодки.