0

К итайски учени направиха голям пробив в замразяването на човешкия мозък в опит да помогнат на хората да „живеят вечно“.

Екипът от учени от университета Фудан в Китай обяви голям пробив в криогенно замразяването на мозъчна тъкан - технология, която един ден може да се използва, за да помогне на хората да живеят много по-дълго

Последният експеримент използва човешки ембрионални стволови клетки за отглеждане на мозъчни проби в продължение на три седмици, период, достатъчно дълъг за невроните клетки да станат функционални. След това тези проби бяха накиснати в различни химически смеси, като захар, антифриз и химически разтворители

След като ги замразиха криогенно в течен азот в продължение на 24 часа, изследователите размразиха пробите в продължение на две седмици - и откриха, че една от смесите запазва невроните непокътнати и способни да изпращат сигнали както обикновено.

Това бележи значителна нова стъпка в конкурентната и развиваща се област на криогениката, която преди това се бореше да преодолее проблема с водните кристали, образуващи се в мозъчната тъкан по време на процеса на замразяване.

Надяваме се един ден, че криогениката ще може да оправдае очакванията на научно-фантастичните филми и да позволи на живите хора да бъдат замразени за неопределено време, което означава, че те биха могли потенциално да бъдат реанимирани много години по-късно.

През 2015 г. двегодишната Материн Наоваратпонг от Тайланд стана най-младият човек в света , замразен след трагичната си смърт от рядък рак на мозъка. Родителите й избраха да замразят главата и мозъка й и казаха, че се надяват бъдещият напредък в криониката да й даде втори шанс за живот в друго тяло.