0

Р еплики на артефакти, създадени преди 7 хилядолетия по нашите земи, ще украсят на 20 декември пространството пред сградата на старозагорския регионален исторически музей. Двете произведения на изкуството са направени от тиково дърво, което позволява излагането им на открито, а специално подбран лак спира пропускането на UV-лъчите. Репликите са с височина 1,6 м, а оригиналните размери са от порядъка на 7,5 и 6,5см, като древните майстори са използвали мрамор , кост и мед.

И двете фигурки са свързани с религиозните култове в далечното минало. Мраморната фигурка е от епохата на късния халколит /Vв пр. Христо/ и е намерена при разкопки на селищната могила в района на Старозаорските минерални, а костната е открита при разкопки в землището на старозагорското село Ловец.

Идеята е чрез двете реплики допълнително да бъде стимулиран интересът на гражданите и гостите на града към богатото културно-историческо наследство на Стара Загора, както и да се популяризира уникалния на територията на Европа музей „Неолитни жилища“, където са изложени оригиналните фигурки.

Програмата за туризъм на общината предвижда през 2023 г. да бъдат поставени още две пластики на експонати. Старозагорският регионален исторически музей разполага с една от най-богатите сбирки на артефакти от палеолита, част от тях могат да бъда разгледани катов музей Неолитни жилища така и в основната сграда, намираща с в центъра на Стара Загора.

Авторът на репликите Цветан Четъшки е възпитаник на Техническия университет и на специалността Графика при Шуменския университет. През последните близо 3 десетилетия се занимава с дигитално изкуство, автор е на десетки изложби у нас и чужбина и стотици плакати. Сред тях са показаната в Страсбург „неЗЕМНИ  СВЕТОВЕ“ и посветената на 60 години членство на България в ЮНЕСКО, където е подредил скалните рисунки в пещерата Магурата.

През 2019-а за 50-та си годишнина подреди самостоятелна изложба с книги, плакати, снимки и ескизи от личната си колекция. Близо десетилетие работи в областта на снимането от високо с дрон. Почти 4 месеца е работил над репликите, като признава, че поканата е била истинско