0

О стават броени дни до великденските празници. Голямото пътуване обаче ще е свързано и по-големи разходи за почивка. 

Най-предпочитана дестинация за българите си остава съседна Гърция, но независимо от мястото ни за отдих ще трябва да се бръкнем по-дълбоко тази година.

Спрямо миналата година поскъпването на пътуванията е с около 10-15%, каза пред БНР Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори.

СТЯГАМЕ КУФАРИТЕ: 1 млн. на път за Великден

"Пътуването става все по-скъпо, но засега не виждаме очертана тенденция българинът да се отказва да пътува". 

По думите ѝ се е върнала практиката за ранните записвания. 

Майските празници са началото на морския туризъм, допълни Димитрина Горанова,.

"За Великден за много от нас има значение дестинацията и от гледна точка на отбелязване на празника. Затова най-предпочитана дестинация е Гърция - и заради морето, и заради факта, че гърците също са православни и празнуват Великден заедно с нас", обясни тя. 

По думите ѝ дестинациите са традиционни - първа е Гърция, но има и дестинации като Албания, които се налагат все повече на пазара. Потребителят остава в рамките на Европа, констатира Горанова. 

За Великден у нас идват доста румънци, отбеляза още тя.

"В основните курорти единици хотели отварят, но когато туристът излезе да се разходи из курорта, се сблъсква с факта, че курортът все още не е подготвен за летния сезон, всичко е затворено, не е почистено", подчерта тя. 

Според нея вече сме в активен сезон на обиколния и културния туризъм, като чужденците, които посещават страната ни, са от Германия, Великобритания, Испания.