0

П ървият частен влак осъществи пробно пътуване в петък, става ясно от сайта на компанията ПИМК Рейл Експрес, която има лиценз за пътнически превози.

Съставът на влака включвал два пътнически вагона серия 19-91, преправени от първа на втора класа, и локомотив Siemens Smartron.

Скорост

Вагоните са придобити от Полша, преди това те са били собственост на германския железопътен гигант Deutsche Bahn. По време на тестовото пътуване влакът е достигнал скорост от 130 километра в час, преодолявайки разстоянието в едната посока за около 14 минути. Пътуването е било от гара „Тодор Каблешков“ до Пазарджик и обратно.

"Целта беше да защитим лиценза си и да тестваме подвижния състав и смятаме, че беше успешно", каза Васил Лясков, изпълнителен директор на ПИМК Рейл Експрес. Той подчерта, че железопътната линия в този участък е модернизирана и позволява по-бързо движение.

Неясно

Бъдещето на частния пътнически железопътен транспорт в България обаче остава неясно. ПИМК Рейл Експрес продължава да се подготвя за стартирането на услугата си, но конкретна дата все още не е обявена. "Надяваме се скоро. Все още не можем да дадем конкретна дата за това. Все още сме в процес на оптимизиране на целия бизнес модел", заяви Лясков пред Радио Пловдив.

Основната пречка пред стартирането на услугата се оказва недостигът на подвижен състав на пазара. Това затруднение е довело до забавяне на тестовото пътуване.