П остни рецепти, подходящи за Бъдни вечер, но не само. Това намираме на matekitchen.com. Бъдни вечер и Коледа са време за бавно и дълго готвене. Храната не е задължение, а празник, и то празник, който създаваме сами за себе си.
Зелеви сарми
Продукти:
- 300 г боб
- 100 г ориз
- 2 моркова
- 1 глава лук по желание
- 1 стрък праз
- 8 листа кисело зеле
- 50 мл олио
- 1 с.л. джоджен
- 1 ч.л. червен пипер
- сол на вкус
Приготвяне:
Сложете изчистения и измит боб в тенджера (може и под налягане) заедно с нарязаните на ситно лук и моркови. Варете, докато бобът омекне. Отцедете го и запазете бульона. В тиган със загрято олио запържете ситно нарязания праз. Изсипете изчистения и измит ориз. Налейте малко от бобения бульон и сварения боб и разбъркайте. Овкусете с червения пипер, солта и джоджена. Оставете да къкри 7-8 минути, докато оризът поеме течността. Наредете зелевите листа и ги почистете с остро ножче от дебелите жили.
Покрийте дъното на тенджерата, в която ще варите сармите, със зелеви листа. Завийте сармите с бобената плънка и ги наредете плътно в тенджера. Затиснете ги с чиния, сипете останалия бобен бульон и ги варете на тих огън до готовност. По желание, след като сармите се сварят, ги прехвърлете в намазнена тава и ги запечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути. Сервирайте сармите с боб и ориз топли.
Боб в гърне
Продукти:
- 500 г боб
- 2 глави лук
- 2 моркова
- 8 с.л. олио
- 3 сухи чушки
- 1 люта суха чушка, по желание
- 3 домата или 250 г стерилизирани
- 2 с.л. брашно
- 1 ч.л червен пипер
- 1 ч.л. чубрица
- 1/2 ч.л. девесил
- 1 ч.л. сух джоджен или 2 стръка пресен
- 1 с.л. суха целина
- 3 стръка магданоз
- 1 ч.л. сол
Приготвяне:
Сложете боба в тенджера, залейте го с 1 л гореща вода и оставете да престои, докато водата изстине. Отцедете, върнете в тенджерата и сипете 1 л студена вода. Оставете да заври и след около 3 минути отцедете отново.
Нарежете лука и морковите на ситно. Сложете изцедения боб в глинено гърне. Сипете олиото. Добавете нарязаните зеленчуци, сухите чушки, стритата люта чушка, подправките и солта. В купичка с топла вода разбийте брашното и червеня пипер и излейте сместа в гърнето. Накрая сложете и доматите и налейте 2 л вода. Разбъркайте, затворете гърнето с капака. Сложете го в студена фурна и я включете на максимална температура.
Бобът се вари около 45 минути, след което температурата са намалява на 160 градуса. Варенето продължава още 3-4 часа, докато бобът омекне напълно.
Бульон трезве
Продукти:
- 1 л зелев сок
- 2 листа кисело зеле
- 1 стрък праз
- 1 ч.л. червен пипер
- 30 г орехи
- 40 мл олио
- 15 маслини
- чили на вкус
Приготвяне:
Нарежете праза на ситно и го поставете в купа или тенджера. Прибавете почистеното от кочани и жили нарязано на ситно кисело зеле, нарязаните орехи, маслините, чили, червен пипер, олиото и зелевата чорба. Разбъркайте добре и сервирайте.
В дългия декемврийско-януарски маратон от поводи за наздравици това е може би една от най-приготвяните разядки. Резлива, лютива, студена – събужда сетивата, които вече са готови да се предадат от празнична изнемога. Маслините са от нас заедно с пожеланието за добри срещи, шумни наздравици, верни приятели и повече поводи за радост и веселие – не само през декември и януари.
Печена тиква
Продукти:
- 1 кг тиква
- 1 ч.ч. захар
- 2 с.л. олио
- орехи по желание
Приготвяне:
Измийте много добре тиквата под течаща вода. Нарежете я на парчета, почистете семките и, без да я белите, наредете парчетата в подходяща тава с кората надолу. Налейте един пръст вода в тавата. Поръсете всяко парче тиква със захар и я сложете да се пече на 160-180 градуса. Печете до готовност. Когато видите, че омеква, може да я качите по-високо във фурната, за да се запече и захарта да се карамелизира. Поднесете печената тиква леко охладена. По желание може да я поръсите с канела и орехи.
Лесна рецепта. Всеки начинаещ кулинар ще се справи. Само режете на парчета, махате семките, нареждате в тава и печете. За да е по-чисто, ви препоръчваме да ползвате хартия за печене. И понеже споменахме семките, не ги изхвърляйте. Запазете ги и си ги изпечете с малко сол. Вкусът няма нищо общо с тези от магазина, много по-добър е. Колко да подсладите вашата тиква - е въпрос на личен вкус. Някои обичат да си хапват печена тиква, поръсена с мед и орехи. Други я харесват с хрупкави кристалчета захар. Трети я комбинират с кисело или прясно мляко.