0

Е дин от коалиционните партньори на „Продължаваме промяната“ - ПД „Социалдемократи“, ще предложи ограничаване на мандатите за кметове и общински съветници. Предложението ще бъде внесено в парламента до средата на март. Целта е да се ограничат корупционни практики, съобщава БНР.

Един от коалиционните партньори на „Продължаваме промяната“ - ПД „Социалдемократи“, ще предложи ограничаване на мандатите за кметове и общински съветници. Предложението ще бъде внесено в парламента до средата на март. Целта е да се ограничат корупционни практики, съобщава БНР.

„Това е изцяло инициатива на ПД „Социалдемократи“, тя е коментирана в рамките на нашата коалиция на промяната, за което имаме подкрепата и на останалите членове на нашата коалиция. (…) Идеята е да се ограничат мандатите на кметовете на общини и на райони, без кметовете на населени места, а също и за общинските съветници“, поясни Елена Нонева.

Очертават се две групи предложения – едната е кметовете и общинските съветници да имат два последователни мандата, последвани от прекъсване. Това е по-мекият вариант, защото предполага подновяване на кандидатирането след прекъсването. По-твърдият е избираемостта да се ограничава до два мандата. Целта е да се прекратят корупционни практики и влияния. Предстои да се коментира дали това няма да ограничи избирателните права на кандидатите.

„До средата на следващия месец ние ще внесем това предложение в Народното събрание, да може да бъде обсъдено в рамките на коалицията и вече да се търси законодателна промяна“, уточни Елена Нонева.

Темата трябваше да се обсъди  и на дискусия, организирана именно от Социалдемократите. Шефът на НС Никола Минчев бе сред поканените, но не присъства на нея.

Депутатът от ПП Настимир Ананиев, който е и шеф на комисията по регионална политика подкрепи идеята за мандатност, но с две условия. "Аз лично подкрепям идеята за мандатност, но аз съм по-голям привърженик на възможността да бъдат отзовавани кметове и общински съветници. Въпросът е по какъв начин да става това. В България има огромен проблем в местната власт. Отзоваването на кандидати сме мислили да се въведе, когато има електронно гласуване, по този начин всеки един избирател може да си свали доверието, дадено по време на избори и ако се стигне до висок процент от страна на избирателите, може да се стигне до оттегляне", каза той.

На свой ред неговия колега от ПП Димитър Гочев настоя за търсене на баланс.

Атанас Славов от  ДБ пък коментира, че идеята за мандатност и за ограничаване на мандата има смисъл, когато има концентрация на власт. Такава концентрация има в изпълнителната власт. "Често общинските съвети са толкова фрагментирани, че кметът лесно играе и с едните, и с другите, и с третите, така че е спорно дали има или няма опозиция на местно ниво. Кметът е движещата сила и там трябва да има превенция", коментира той. Славов предложи темата за ограничаване броя на мандатите да бъде обсъдена и във временната парламентарна комисия за конституционни промени.

В дискусията участваха университетски преподаватели, кметове на населени места и общини и общински съветници. Според проф. Лъчезар Дачев от Софийския университет обществото изисквало това да стане сега, защото "статуквото е в атака и няма да спре". Кметът на село Ръжена Христо Ванеджиков: "Въртим се в порочен кръг. Кметовете са политически фигури, привърженици и спуснати от силните на деня. Като кметове на малки населени места сме изцяло зависими от кмета на общината".  Според и общинския съветник от Оряхово Светозар Василев държавата още не е узряла за демокрацията. 

На въпрос за партийната субсидия в размер на 637 000 лева, която "Социалдемократи" взимат като коалиционен партньор на "Продължаваме промяната", Нонева посочи, че коалиционното споразумение няма да се променя. Тя уточни, че тези средства ще се харчат за развитие на дейността на партията и откриване на офиси, които ще се ползват и от народните представители на "Продължаваме промяната".