0

П ремиерът Кирил Петков разкри още от 19-те имена, които бяха включени в списъка, който предаден на главния прокурор Иван Гешев. В него са включени и политици, посочи пред Нова министър-председателят.

Премиерът Кирил Петков разкри още от 19-те имена, които бяха включени в списъка, който предаден на главния прокурор Иван Гешев. В него са включени и политици, посочи пред Нова министър-председателят.

„Борисов е специфично име с Мата Хари. Не казваме, че е имал кюлчета, а да се види как са попаднали там. За Горанов искаме да разберем дали е вярна информацията от Божков, че са му носени пари. Не казваме кой е виновен. Искаме да знаем дали е направено всичко по това разследване. Да знаем, че когато има свидетел, готов да дава пари на политик, какво е направила прокуратурата. Ако сме сигурни, че Прокуратурата е направила всичко по тези разследвания, ще сме постигнали нещо”, обясни Петков.

По думите му може да има още 40-50 имена, но тези са били с най-много публична информация. Затова и я е предал на 20-и човек, за когото също е имало много медийни публикации. „Да изчистим поне случаите, при които дори в Google излизат стотици статии. Щеше да е хубаво специални служби да ходят и да търсят. В България сме стигнали до това ниво, че като напишеш престъпление и корупция, излизат стотици статии и снимки. Не е безсмислено, защото Прокуратурата има два избора – да почнат да работят или цялото общество да е на ясно, че не са си свършили добре работата”, коментира Петков. Той подчерта, че в списъка няма имена на хора, за които се знае и изключи Цветан Василев от него. Премиерът допълни, че би запитал Прокуратурата защо него разпитва по скайп.

Премиерът обясни какви действия ще предприеме страната ни при ескалиране на напрежението между Русия и Украйна. „Най-лошият сценарий, че има голяма степен на опасност да има агресивен акт от Русия към Украйна следващите 2 седмици. Един от най-големите рискове, ако Русия атакува Украйна, че ще се сложат остри санкции срещу нея и няма плащания. Тогава Русия може да спре износа на газа. В този сценарий трябва да знаем какви са рисковете за българите. Например, да имат проблеми с Топлофикация София. България голям износител на електроенергия и се надявам, ако успеем да направим правилните стъпки, да се договорим с ЕК за къс период от време да спрем експорта на ток и да заместим част от мощностите, така че българските граждани да имат достъп до електроенергия”, обясни Петков. Той подчерта, че това може да се предприеме само ако Русия спре на 100% подаването на тока.

Министерски съвет е взел решението да бъдат направени български батальони. „Той ще бъде под българско командване. За тези попълнения, които нямаме, бихме поканили съюзнически сили”, обясни Петков. Той допълни, че кризата ще бъде използвана за модернизация на българската армия, защото досега е имало само отделни покупки, които не били свързани една с друга.

Премиерът призна, че заради пандемията и кризата навярно ще има забавяне на доставката на F16 поне с 2 години, но той е категоричен, че България няма за загуби суверенитета си.

Като най-големият успех на Правителството премиерът определи начина, по който са управляват COVID вълната. „Успяхме да не затворим държавата, ограничителните мерки да бъдат минимални и всички наши деца, особено от 1-и до 4-и клас, да не прекъсват своето образование”, заяви Петков. От думите му стана ясно, че „зеленият” сертификат ще отпадне когато заетостта на капацитета на интензивните легла падне под 5% или ваксинацията стигне 60%. Така няма да има риск за здравната система. Около 100 легла е добра граница, посочи Петков.

Той призна, че управляващите непрекъснато правят грешки. „Никой не се е родил научен. Сигурен съм, че правим всичко, което можем. Радвам се, че има и критици, но като отбор коалицията върши много неща. Вярвам, че като отбор, като коалиция можем да направим правилните неща”, коментира министър-председателят.