0

П аметник на загиналите във войните офицери и войници от казанлъшкия град Крън са готови да изградят местни родолюбци. Това съобщи за „Телеграф“ членът на Инициативния комитет, краеведът и бивш учител Йовчо Йовчев, който със своите 88 години по енергичност може да сложи в малкия си джоб младите.

„Това трябваше отдавна да се случи, Крън е единственото населено място в нашия край без такъв мемориал“, обясни бай Йовчо. 

Готовност

Учредителното събрание на Инициативния комитет било през лятото на миналата година и нещата взели лека-полека да се придвижват.

„Бавно става, иска се по-голяма инициативност и компетентност в бюрократичните дела. Но може да се каже, че местните имаме готовност. Избрали сме място, изготвили сме подробен списък на загиналите във войните от нашия град, имаме подписка от гражданството. Кметицата на Казанлък Галина Стоянова също ни е обещала помощ. Очакваме да дойде при нас главният архитект на Казанлък арх. Иван Кирчев, който да си каже думата и да се действа по-нататък“, разкри Йовчо Йовчев.

Преровили четири архива и най-вече този на Националния военно-исторически музей във В. Търново, за да подредят имената на героите, тъй че никой да не е забравен. „Парите са проблем, но ще се намерят“, убедени са родолюбците от Крън.

Майстор

Венко Здравков се казва майсторът, приел да направи идейния проект, който да бъде представен за одобрение в община Казанлък, а после да се открие сметка за събиране на средства и да се действа по строителството на паметника.

„Венко има ясна представа как трябва да изглежда мемориалът, впечатлява с образното си мислене, харесваме го“, казва бай Йовчо, но разкрива, че „стои едно наум“, ако проектът на Здравков не бъде одобрен и вече са взели съгласието и на автора на войнишкия паметник в с. Ясеново - Иван Гайдаров, като резервен вариант.

Ако всичко е наред, стартът може да бъде до няколко месеца.

Герои

„Около 80 офицери и войници от Крън са загинали през двете Балкански, Първата и Втората световни война, но там паметник по една или друга причина няма.

А селището е най-голямото в района след Казанлък – с изключително интересна история, с поколенията на много преселници от Македония, от Родопите. Надявам се да се справят“, коментира за „Телеграф“ Чавдар Ангелов, директор на Национален парк музей „Шипка – Бузлуджа“. По думите му парите не са най-големият проблем.

„149  са военните паметници на територията на област Стара Загора. На територията на Казанлък първият войнишки паметник е изграден през 1902 година“, обясни още Чавдар Ангелов. Става дума за паметника на Девета и Десета опълченски дружини, издигнат в Казанлък. Той е бил осветен в рамките на тържествата за отбелязването на 25-годишнината от шипченската епопея.