0

Н а Луната поникнаха семена от памук, като ги садиха заедно с картофи, цветя и други растения, съобщиха от китайската космическа агенция, като сега публикуват нови сведения за уникалния експеримент.

А ние само можем да допълним, че родната група Б.Т.Р. се оказа истински пророк, като направи песента, където лирическият герой е твърдо решил да откъсне цвете от Луната за своята любима (текстът е на китариста Кирил Божков). Явно това ще е напълно възможно в не чак толкова далечно бъдеще, особено ако китайският експеримент се повтори още и още.

3D визуализация за двете памукови листа, отгледани от Чанъе-4.

 3D визуализация за двете памукови листа, отгледани от Чанъе-4.
УНИВЕРСИТЕТ В ЧУНЦИН

Въпросните растения са били засадени преди пет години от единствения успешно кацнал и завърнал се на Земята изкуствен спътник в последните години – китайския спускаем апарат „Чанъе-4“. Ще припомним само, че другите апарати (на Русия, Израел, Индия и Щатите) имаха съществени проблеми, като някои дори не успяха да осъществят нормална връзка, други застанаха на нещо като челна стойка, но смело предаваха данни, докато им свършат батериите.

Обратната страна

На 3 януари 2019 г. китайският спускаем апарат „Чанъе-4“ кацна на обратната страна на Луната и спусна лунохода „Юту“. В допълнение към многото си джаджи за различни изследвания ровърът има задачата и за още един важен научен експеримент, известен като Биологичен експериментален полезен товар (БЕП). През следващите осем дни този роувър провежда жизненоважна поредица експерименти, при които се опитва да отгледа първите растения на Луната, поне в познатата ни история на естествения спътник. В полезния товар са включени семена от памук, картофи, арабидопсис (цветето е известно у нас още като войничици) и рапица. Там също се намират яйца от мухи, жива мая за хляб и 18 мл вода, която се поддържа в течно състояние и се впръсква на интервали по семената. В същото време на Земята в лаборатория друг апарат сади точно толкова семена от въпросните растения. За тези 8 дни само семената на памука са успели да поникнат на Луната, докато на Земята са поникнали на памука и рапицата.

Миналата година китайците пуснаха информация за експеримента, която предизвика много шум в света на науката, а сега те й направиха ревизия и добавят още нови интересни изводи.

Марс

Идеята е да започне изследването на това как и дали изобщо се развиват растения в Космоса и най-вече да се направят експерименти, преди да тръгнат хората за Марс. Досега подобни опити са правени само на Международната космическа станция и преди това на руски и американски апарати, като има успехи дори с получаването на реколта от зърнени растения. Посочва се, че отглеждането на растения в Космоса може да става в затворени помещения. Внимавано е как интензивната радиация и продължителната светлина се отразяват на поникването и растежа, отбелязва „Юнивърс тудей“.

Най-изненадващите резултати обаче са свързани с гравитацията. Въпросните семена от памук на Луната дори се развили по-бързо, отколкото на Земята, и това дало основание на учените да ревизират резултатите си. Според тях гравитацията не е очакваната предварително голяма пречка, а даже може да помогне за по-доброто израстване на растенията при наличието на достатъчно вода и защита от радиацията.

Изводът също е, че там на Луната, където е кацнал „Чанъе-4“, почвата е много подходяща за развитието на само на памук, но и на други растения. Това твърдят няколко публикации на Лаборатория по космическа биология към Китайската академия на селскостопанските науки в Чънду. И най-изненадващият извод е, че според учените именно гравитацията или по-скоро нейните много ниски стойности са помогнали на растенията да се развият. Защото и при лабораторните условия на Земята, и при Лунната градина липсва въглеродният двуокис, а това означава, че растението няма как да се развие, но на Луната е успяло въпреки това два дни да расте. Така е потвърдена теорията, че за развитието на растенията са нужни три неща – слънчева светлина, въглероден диоксид и вода. Като с тези три фактора се осъществява фотосинтезата, синтезират се въглехидрати и се отделя кислород.

Също се оказало, че и при ниски температури може да виреят цветя и всякакви растения. Това дава основания да се правят още експерименти, с които да се разработи система за развитието на растения на Луната и създаването на подходящи условия за живот на хората. Като най-вероятно това ще са миньори, учени и туристи.