0

Р езкият скок в цените на енергоносителите и пълзящата инфлация доведоха до скок в цената на почти всички хранителни продукти. В последните дни пазаруващите са скандализирани от шоковото поскъпване на краставиците, които в търговската мрежа се търгуват на цени, по-високи от тези на месото. "Секторът е на ръба на пропастта. Много от колегите не работят. По-силен вятър и ще бутне и останалите, които работим", сподели пред националното радио оранжерийният производител Веселин Велев от Куртово Конаре. 

Заради резкия скок в цената на природния газ част от оранжериите затвориха. Преди дни държавата гарантира 3,5 млн. лева помощ, но според Велев това е недостатъчно и при галопиращите цени на всичко, би трябвало и държавните помощи да се вдигнат. Той подчерта, че производителят е последният, който може да контролира цената на краставиците. Българските краставици излизат от оранжериите на цена от 5 лева за килограм. Според Велев с наближаването на пролетта цените ще започнат да намаляват.

За последната една година почти всички основни зеленчуци са поскъпнали. Според търговци и експерти цените се покачват бавно, но сигурно, като за изминалите 12 месеца скокът при стоки като краставиците и картофите е с около 30%. Рекордьор обаче остава зелето, чиято цена е скочила с близо 58 на сто. Според данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища, спрямо януари миналата година, картофите са по-скъпи с 20%, лукът – с 10 на сто, а доматите - с между 13 и 17%. Някои от потребителите вече казват, че високите цени на плодовете и зеленчуците ще ги накарат да се лишат от някои продукти. Според някои търговци на този етап новите цени все още не се усещат по джоба на хората. Според други поскъпването е осезаемо за крайния клиент и в момента.

В резултат от липсата на българска продукция властелин на пазара щял да остане вносът от чужбина. По данни на земеделското министерство, за периода януари-септември миналата година, у нас са внесени около 228 хиляди тона пресни зеленчуци и близо 263 хиляди тона пресни плодове. Липсата на оранжерийно производство в България пък скоро щяла да доведе до фалити и до масови уволнения на работници, предупреждават търговци и експерти.