0

„Не трябва да казвам това пред медиите, а на масата на преговорите, но ние не можем да включим българите в Конституцията преди началото на преговорите, не защото не искаме, а защото не можем. И това няма да стане”, каза министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, но не уточни дали причините са в дългата процедура по промяна на Конституцията или невъзможността да бъде постигнато необходимото парламентарно мнозинство за това.

„Не откриването на центъра на Културния клуб „Иван Михайлов” в Битоля е провокация, а името му”, каза  Османи. По думите му част от присъстващите на откриването са имали намерение да провокират реакцията в Република Северна Македония, за да покажат, че в държавата не се уважават човешките права. „Не позволихме създаването на такова алиби”, каза Османи и допълни, че държавата е реагирала както трябва и след сериозен анализ. 

„Първоначално вицепрезидентът на България Йотова поиска да присъства на откриването на българския клуб и имахме информация, че с нея ще присъстват Каракачанов и Захариева. Едно от предположенията беше, че посещението в център, който носи противоречиво име (Иван Михайлов), е за да се осигури алиби за основния наратив на България през последните месеци, че спорът всъщност е спор за правата на човека, и че (Република Северна) Македония не спазва правата на човека. За нас беше много важно да не си позволим да попаднем в капана. Моята роля като министър е да запазя имиджа на страната пред света, че това е демократична държава, в която всички граждани се ползват с всички права, и че няма да допуснем алиби за наратива, че тук се нарушават човешките права на която и да е етническа общност, включително и българската. Не бяхме част от това посещение, не защото се открива български клуб, ясно искам да кажа, че нямаме нищо против всяка общност да отваря клубове и центрове, спорно беше името на този клуб, което тук се възприема като провокация”, каза Османи.

Според него ако сега преговорите бъдат прекратени, въпросът ще се върне като бумеранг по-късно, и в други условия, особено ако Албания се отдели от Република Северна Македония в преговорите. „Не е лесно. Ако беше лесно отдавна щяхме да решим отворените въпроси с България, но емоциите трябва да бъдат охладени. Не получаваме поддръжка от обществеността, но някой трябва да води този процес”, каза Османи и допълни, че не може да обещае, че Република Северна Македония ще получи през юни дата за начало на преговорите с ЕС, но работата не трябва да спира, а емоциите трябва да бъдат охладени.