0

Б аба Анна е на 90 години. Пред очите й са преминали две войни, а днес тя бяга от трета. Възрастната жена пристига от Украйна у нас, където я чака нейният нов дом. Тя обаче не го чувства като такъв. „Моят дом е Украйна“, казва през сълзи Яковлена.

Възрастната жена идва в България след 4-дневно бягане от куршумите. Пътува с дъщеря си Валентина, която е на 67 г., и със зет си Игор, който е на 70 г. Целият живот на тримата е събран в два малки куфара и няколко торби. Безброй спомени и любими хора обаче остават в Украйна.

Първата среща на баба Анна с войната е, когато е само на 8 г. И до днес тя помни бомбардировките и настръхва при воя на сирените. А когато я попиташ за войната, свежда глава и мълчи. За войната се говори трудно, особено когато си я преживял три пъти за един живот.

„Помня бомбите, които падаха, разбира се, не с тази сила, помня глада, бедността и смъртта“, казва 90-годишната украинка. Тогава освен дома си Анна губи и близки. Днес тя се моли това да не се повтори. През 2013 г. Яковлена остава без дом, когато заради военните действия в Донбас отново й се налага да се премести. Отива в Киев с дъщеря си и внучка си Ирина Зайцева. Раздялата с дома винаги е трудна, сега още повече. На 90 години да бягаш сред разрухата, да се сбогуваш с живота си, е тежко, казва Анна. За разлика от миналия път сега й се налага да се раздели с внучка си, която остава в Украйна.

Ирина е телевизионен водещ, автор на риалити шоу и носителка на титлата Мисис Украйна. Тя отказва да напусне родината си и казва, че ще направи дори невъзможното, за да се опита да помогне на хората там.

Освен това държи да остане до съпруга си. Когато я питаме дали не обмислят и двамата да избягат на сигурно място, тя отговаря: „Не, съпругът ми никога няма да избере бягството пред родината и честта, ние сме украинци“. Въпреки решението, което взима за себе си, Ирина успява да изведе от Киев семейството си. „Не вярвайте на думите за провокация от страна на Украйна, не вярвайте на манипулациите. Тук има война, нас ни окупираха.

Окупаторите ни носят руски униформи и говорят руски език. Опитват се да накарат света да повярва, че снимките и видеата са монтаж. Тук се стреля по детски домове, по болници, стреля се по мирни граждани“, разказва тв водещата (виж карето). Също като баба си тя помни много добре 2013 г., когато се налага да напусне Донбас, защото руски военни влизат в района, представяйки се за миротворци.

„Твърдението, че украинци са избивали масово руснаци в Донбас, е лъжа. Аз съм от Донбас, преживели сме този конфликт със семейството ми. Живеехме мирно там – украинци, рускоговорещи и украиноговорещи“, казва Ирина.

Ирина Зайцева пред „Телеграф“: Тук е ад, хората живеят по мазетата без вода и храна

Ирина Зайцева е категорична, че споразумението за зелените коридори за евакуация на цивилни не се спазва. „След като обявиха време за зелен коридор, за да могат мирните жители да се спасят, аз тръгнах към Харков, там са родителите на съпруга ми. Те са хора на над 80 г., не можем да стигнем до тях вече 8 дни. 400 км не мога да мина за 13 часа. Няма пътища, постоянно се стреля, това тук е ад.

Възрастни хора живеят в мазета, без вода, без ток, без храна, аз не помня откога не съм спала. Семейството на чичо ми е в Мариупол, нямат храна вече 5 дена, няма как да избягат от този капан. В момента целта ми е да успея да ги изведа от Украйна и да стигнат България. Днес можем да мислим за днес, нямаме право на планове за бъдещето“, разказа пред „Телеграф“ Ирина.