0

- Г-жо Петрова, какво ви вдъхнови да станете автор на детски книжки?

- За мен това е призвание и правя всичко с много любов и отношение. Майка съм на две деца и това ми помогна да се насоча към писането на книги за деца. Защото, познавайки света на децата, мога да говоря на техния език. Всъщност това е част от цялата мисия на книжките.

- Колко книги сте написала и са издадени?

- Имам шест книжки от поредицата „Българознайко“ и една, която се нарича „Черноморски пиратели“. Тя също е свързана с българската история.

- Колко книги са изпратени в Космоса?

- Фрагменти от всички книги са изпратени в Космоса. Избрала съм най-важното, което смятам за послание. Има части от неща, свързани с българските традиции, обичаи, с много красиви послания за страната ни.

- От къде мина тази полезна както за деца, така и за родители книга, за да достигне до Космоса?

- Наистина книжките не са предназначени само за деца, посланията стигат и до родителите. За мен беше много важно да създам текстове, които да бъдат интересни и на родителите. Така и децата ще усетят техния интерес, когато им четат. Усетила съм това от личен опит, защото родителите несъзнателно предават емоциите, които изпитват от даден текст. А е много важно да ги вдъхновяваме. Така че това е прекият път до децата и родителите, тоест да създадем емоция, интерес, нещо, което да докосва сърцето и душата на родителите и те имат общи теми за разговор след това в семейството. Поредицата от книжки всъщност са прекосили целия свят. Има книжки „Българознайко“ на всеки континент. Това не е лично моя заслуга, просто български семейства, които живеят зад граница, по един или друг начин са се сдобили с такива книжки. Намирали са ги за интересни и са ми пращали като обратна връзка снимки, съобщения от всички краища на страната.

- Кое беше последното местенце на земното кълбо, където стъпи „Българознайко“?

- Последната стъпка от пътешествието на книжката да обиколи цялото земно кълбо е Антарктика, за което ми помогна българският антарктически институт, проф. Христо Пимпирев и българските полярници, които всяка година имат своите мисии на Ледения континент. Това беше последната стъпка, преди книжката да излети в Космоса.

- След това решихте, че приключението на книжката трябва да продължи и в Космоса?

- Исках да оборя теорията, че всичко е трудно и непостижимо. Наистина звучи много невероятно и мащабно. Човек си мисли винаги, че става въпрос за контакти, пари и много връзки на високо ниво, но всъщност това, че книжките обиколиха целия свят и вдъхновиха много деца, ме накара да мисля, че трябва да опитам. Аз непрекъснато се срещам с деца, имам обратна връзка с тях и по време на тези срещи говорим за това какво ги вдъхновява, какво искат да постигнат в живота си. За това искам да им дам този пример, че няма невъзможни неща и всичко е постижимо. Видях колко много ги впечатли фактът, че книжките, които съм писала в своя собствен дом, че тези книжки са успели да стигнат до толкова далечни точки на планетата и реших, че това би било вдъхновение и мотивация в техните очи. След като ми хрумна тази идея, а аз съм човек с богато въображение, реших да започна да търся варианти това да се осъществи.

- Има ли други книги, които са изпратени в Космоса?

- Не знаех дали това е осъществимо. Но всичко се получи по много невероятен път, тъй като намерих американска компания, която индиректно работи със Спейс Екс, компанията на Илън Мъск. И всъщност собственикът на тази компания ми съдейства, за да се реализира този проект, тази мечта. Въпреки че не бе запознат толкова със страната ни и с нравите на българина, му обясних тематиката на книжките, че българските традиции са в основата на нашия светоглед. Българският фолклор има много силни и дълбоки послания и заслужават да полетят в Космоса. Той взе присърце тази моя идея и ми съдейства.

- Колко време чакахте книгата да излети?

- Чаках в продължение на две години въпросната ракета да бъде изстреляна и да се прикачи към сателит. Полетът е на компания SpaceX на Илон Мъск на борда на Transporter, сателитът се казва Challenger. Един любопитен факт, който мога да споделя, че точно когато „Българознайко“ излетя с мисията, четях биографията на Илон Мъск, без да подозирам, че най-накрая този момент е настъпил. Съвпадението е наистина невероятно.

- Кога точно излетя ракетата?

- Тя излетя в края на януари, но аз разбрах малко по-късно. Има клипове в американски сайтове.

- Струваше ли ви нещо тази мисия в Космоса?

- Този вид услуги се заплащат и не са евтини, но когато Джо Латрел, който ми съдейства, разбра какъв е смисълът на това, което правя, че не става въпрос за нещо лично, че търсим начин, по който да вдъхновим децата на България, за мен това беше безплатно. Аз не съм заплатила нищо.

- Споделихте, че книгата ще престои в Космоса около 4 години, какви са плановете ви за този период?

- Не мисля, че на този етап може да покорим други космически висоти. Смятам, че книжката е достигнала много български семейства зад граница и за мен това е достатъчно. Оттук нататък имам много планове. Всяка година се издават български книжки, така че имам много идеи и проекти, върху които работя. Все още не мога да ги издавам, защото читателите ще очакват и не искам да ги подведа. В момента, в който съм абсолютно сигурна в издаването на новата книжка, ще го съобщя.

- Планирате ли да я издадете и на чужди езици?

- Книгата е предназначена за българи, за деца зад граница, които да се запознаят с корените си, с историята на България, така че е хубаво и трябва те да четат български букви. За това не смятам, че на този етап трябва да се превежда книжката на друг език. По този начин стимулираме българите в чужбина да учат и своя език, да си го припомнят и упражняват.

- Имате обратна връзка с читателите, как въздействат вашите книги върху тях?

- Наистина имам силна обратна връзка с голяма част от читателите, с български семейства в чужбина и с техните преподаватели в неделните училища. Използват „Българознайко“ като емблема, като български герой. Много често правят различни проекти с образа на героя. Когато говорят за неща, свързани с българските традиции, те използват съдържанието от „Българознайко“. Изпращат ми трогателни снимки, които ми дават вяра и вдъхновение да продължавам да се занимавам с това.

- Може ли да споделите истории, свързани с ваши читатели?

- Има една история, която няма да забравя. Веднъж ми се обади една баба, която живее в България, тя има внуче в чужбина. Сподели с мен, че внучката й си има всичко, което може да се купи с пари и единственото ценно нещо, което може да й подари, са тези книжки. В такива моменти си даваш сметка, че това, с което си се захванал, не е работа, а мисия.

- От къде може да се сдобием с вашите книжки? Има ли отделно издание на събраните материали, които са пратени в Космоса?

- Това са части от всички книги и не само, в Космоса в момента има и послания на деца, които съм събрала с тази цел. Така че няма печатно издание, което да събира всичко това, което съм изпратила. Но книжките могат да бъдат намерени на много места, всеки един от броевете е наличен на сайта на „Българознайко“. Доста книжарници разпространяват книги, но не винаги зареждат навреме всички броеве. Работя с много исторически музеи в страната, така че смятам, че има достатъчно широка мрежа, но най-сигурното място, където има всички броеве, е сайтът ни.

Васил Левски

Левски бе човек от народа,

със силна душа и смела природа!

Под чужда външност и име ново

той враговете наказа сурово!

Косите си криел, лицето – променял,

на млад или стар да се прави умеел.

Гласът му – звънлив, бил дар от небето,

с него той бързо докосвал сърцето!

Често пътувал, без покрив оставал,

но с дух устремен комитети създавал.

Посветил дните си на цел благородна –

да види страната си скоро СВОБОДНА!

Това е тя:

Родена е в град Троян, живяла е и учила в София

Завършва висше образование със специалност „Маркетинг“

От дете пише стихове и разкази

По време на майчинство започва да пише по-активно

Има две деца