0

Н овият носител на „Златната топка“ ще стане ясен тази вечер. Най-ценното индивидуално отличие във футбола ще бъде връчено на церемония в Театр дю Шатле в Париж, която започва в 21:30 часа българско време. Тази година наградата се връчва съвместно от "Франс футбол" и УЕФА. 

Считаше се, че фаворит за приза е Винисиус, но в последните часове стана ясно, че бразилецът няма да пътува за френската столица, което е ясен знак, че той няма да бъде №1. Вместо това нагласите сега са, че със "Златната топка" ще триумфира халфът на Манчестър Сити и Испания Родриго Ернандес. 

От Реал Мадрид няма да присъства нито един футболист или треньор, като имената на Винисиус и Джуд Белингам бяха премахнати от местата, които им бяха отредени. Представителите на Барселона вече са в Париж.

Там вече е и носителят на приза за 1995 година Джордж Уеа, както и легендата на българския футбол Христо Стоичков. 

Христо Стоичков пристигна за церемонията

 Христо Стоичков пристигна за церемонията
БГНЕС

Самият Родри пристигна на церемонията с патерици, тъй като лекува контузия.

Първата награда, която беше връчена за вечерта, бе трофеят "Копа" за най-добрия млад футболист до 21 години. Легендата на Милан и Нидерландия Рууд Гулит връчи трофея на младата звезда на Барселона и европейски шампион с Испания - Ламин Ямал. Той бе видимо смутен на сцената и дори се наложи Гулит да му помага в превода от английски, но пък получи бурните аплодисменти на всички присъстващи.

За отбор на годината при жените очаквано призът отиде при дамите на Барселона, които спечелиха четири трофея през сезона.

Реал Мадрид очаквано взе наградата за отбор на годината при мъжете, след като "лос бланкос" спечелиха Ла Лига и Шампионската лига. 

Специална почит бе отдадена на легендата Франц Бекенбауер, който си отиде от този свят по-рано през годината.

Трофеят на името на легендата Герд Мюлер за голмайстор на годината бе поделен от Хари Кейн и Килиан Мбапе, които са реализирали по 52 гола. Англичанинът получи приза, а френският нападател не присъства на церемонията дали заради бойкото на Реал М или поради лични причини.

За втора поредна година стражът на Астън Вила Емилиано Мартинес спечели наградата за най-добър вратар на името на Лев Яшин, която му бе връчена от неговия съотборник в националния на Аржентина Лаутаро Мартинес.

Специалната награда "Сократес" отиде при футболистката на Испания Дженифър Ермосо за развитието на женския футбол.

Христо Стоичков отново имаше роля в церемонията. Заедно със сина на своя ментор Йохан Кройф - Жорди, българинът излезе, за да връчи наградата за най-добрия треньор. На испански език Стоичков говори за Йохан Кройф с огромна признателност. После той обяви и носителя на наградата при мъжете - Карло Анчелоти, който също не бе на церемонията. Победителка при жените е бившата треньорка на Челси Ема Хейс, която след само 2 месеца начело на САЩ, спечели олимпийските игри. Тя също не присъства на награждаването.

Без никаква изненада Айтана Бонмати от Барселона стана носителка на "Златна топка" при жените. Тя спечели приза за втора поредна година, а наградата й бе връчена от актрисата Натали Портман, която е и собственичка на женски футболен клуб в САЩ.