0

П о 3 лв. за килограм живо тегло се е продавало прасе от породата „Източнобалканска свиня” доскоро. Това съобщи Радостина Донева, която е председател на асоциацията за източнобалканска свиня.

По 3 лв. за килограм живо тегло се е продавало прасе от породата „Източнобалканска свиня” доскоро. Това съобщи Радостина Донева, която е председател на асоциацията за източнобалканска свиня.

Продажбите на живи прасета обаче са преустановени заради откритата африканска чума по древната порода. Преди това прасета са се продавали на тези, които са искали да ги развъждат, но ако отговорят на определени условия. Най- важното от тях е стадата да се отглеждат в определените райони на популация, посочени в наредба от 2006 г. Това пък обясни Кульо Кулев. Той е основателят на асоциацията на източнобалканска свиня и производител от с. Веселиново, Шуменско.
Източен Балкан
Черното прасе е порода на хиляди години и датира вероятно още времето на траките. Отглеждана е на територии, където има жълъдови гори. През 2006 г. обаче се стеснява нейният ареал на популация и се определят горите на Източния Балкан около Шумен и Варна, като слизат до Сакар планина. Затова и породата е известна като „Източнобалканска свиня”. През лятото стадата се хранят с жълъди в дъбовите гори. Движат се на стада. През деветдесетте години летовници по морето са ги виждали в горичките на Лонгоза в Шкорпиловци. Тези стада вече ги няма в селото, казаха местни хора пред „Телеграф”. За сметка на това пък има големи стада в съседното село Старо Оряхово. И днес често се случва пътуващи коли да спрат на пътя и да се любуват на красивата гледка - майки свине с малките да пресичат пътя.


Ще изчезне
Ще изгубим тази прекрасна и древна порода, почти изплака по телефона Кульо Кулев. Чумата ще я погълне, няма ваксина. Той е посветил почти целия си живот на опазване и популяризиране на тази порода. От неговото стадо са останали около 130 прасета, които той държи затворени, нещо напълно непривично за тази порода. Това е единственият засега начин да ги опазя, разстроен обясни човекът. Няма да издържа да живея дълго, ако болестта унищожи прасетата, сподели той.
Кульо Кулев е от Веселиново, Шуменско. Това е родното място на първия български президент Жельо Желев. Двамата дори са били приятели, а бившият президент винаги е помагал с каквото може за популяризиране на черното прасе, сподели Кулев.
Само зърно
Кульо Кулев разказа, че освен с жълъди прасетата през зимата се хранят само със зърно. Никакви смески, това са указанията, които винаги съм давал на хората, които ги отглеждат легално и искат да съхранят породата, разказа той. Месото на свинята е много вкусно, близко е до това на дивата, но е много по-крехко и диетично. В същото време не е така мазно като на домашно отглежданата свиня. Именно от тази свиня се е правила прочутата смядовска луканка.
Спасение
През лятото учени от БАН започнаха акция за вземане на генматериал от източнобалканската свиня. Министерството на земеделието се ангажира да съдейства и да създаде екипи съвместно с експерти от ИАСРЖ (Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството). Целта беше да се съхранят гени на породата, в случай че бъде засегната от африканската чума по прасетата. Тогава учените обясниха, че знаят как да извлекат и съхранят сперма, процедура, която при прасетата изисква специални умения и технология. Имаше идеи стадата с черни прасета да бъдат затворени в базите на института в Бургас, който е създаден за изследване точно на тази порода. Засега не е известно какво се случва с операцията по вземане на генматериал. Радостина Донева съобщи на „Телеграф” обаче, че от ИАСРЖ са взели десет черни прасета за съхранение на породата преди седмица.