0

Н овият вариант на коронавурса Омикрон удря с болки в тялото, а пациентите изпитват смазваща умора, споделят южноафриканските специалисти, които за пръв път се сблъскват с него.  Симптомите на Омикрон са необичайни, но не са тежки, казва лекарката, която е първата, съобщила за вероятността за нов вариант на COVID-19. Хората,  които са се заразили с новия щам не боледуват тежко, предадоха ДПА и ТАСС, като цитираха местната медицинска асоциация. Случаите на инфекцията в страната, където за първи път беше открита тази разновидност на COVID-19, не са сериозни, заяви пред Би Би Си Анжелик Кутзи, председателка на Южноафриканската медицинска асоциация.

“Пациентите се оплакват най-вече от болки в тялото и много силна умора. Това наблюдаваме при по-младото поколение, а не е при по-възрастните хора,” обяснява тя. Заразените с новата разновидност не са настанявани директно за лечение в болница. Анжелик Кутзи изрази притеснения за възрастните хора, които имат съпътстващи заболявания като сърдечни проблеми или диабет. Кутзи, чийто кабинет е в Претория, започнала да приема в началото на ноември пациенти с нетипични прояви на коронавирус, оплакващи се от голяма умора. Тя обаче подчерта, че изследванията на Омикрон все още са в много ранен етап. Кутзи добави, че едва 24 на сто от населението на страната е напълно ваксинирано. Световната здравна организация определи като новия вариант като 'предизвикващ тревога”. Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията изрази сериозни притеснения, че тази разновидност на вируса може значително да намали ефективността на съществуващите ваксини и да увеличи риска от повторно заразяване.

В новият вариант има коктейл от над 50 мутации. Броят им сам по себе си не означава, че новият вариант ще причини проблеми, обяснява д-р Питър Инглиш, бивш председател на Медицината за обществено здраве на Британската медицинска асоциация комисия. Това, което тревожи учените, е броят на мутациите, засягащи шиповия протеин. Това е така, защото повечето от водещите ваксини са насочени към шиповия протеин. Всички ваксини, направени от Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca и други компании, използват само малки парченца или генетични последователности от вируса, а не целия вирус, и всички те използват части от шиповия протеин, за да предизвикат имунитет. Така че промяна в шиповия протеин, която го направи по-малко разпознаваем за протеините на имунната система и клетките, стимулирани от ваксина, би била проблем. Засега няма доказателства, че това се е случило, но няма начин да разберем, като гледаме само мутациите. Изследователите ще трябва да изчакат и да видят дали повече внезапни инфекции са причинени от Омикрон, отколкото от други варианти.

СЗО прескочи две букви от гръцката азбука

СЗО прескочи две букви от гърцката азбука, за да даде има на новия вариант на вируса. По пътя на логиката новият вариант трябваше да се казва Ню според гръцката азбука, след като предишният бе кръстен Мю. Даже още в началото италиански медии говореха за новия вариант Ню.После се оказа, че тази буква се прескача. Но и, че заедно с нея се прескача и следващата Си и се стига директно до Омикрон. Причините за този двоен пропуск бяха изтъкнати от Тарик Язаревич, говорител на Световната здравна организация, припомня “Фигаро”, Според него Ню се бърка с английската дума за нов (new), а Си е често срещано китайско фамилно име. Мнозина се сетиха тогава за китайския лидер Си Цзинпин. Междувременно правозащитници обвиниха СЗО, че е взела това решение, за да не разгневи Пекин, който се дразнеше и когато преди време тогавашният американски президент Доналд Тръмп наричаше коронавируса - китайски вирус, отбелязва "Бизнес инсайдър".

Проф. Ива Христова: Не е далеч от границите ни

Вероятно Омикрон не е далеч от нашите граници, но няма засега доказан случай в България, въпреки че се прави насочено изследване на 500 до 800 проби на седмица.  Това заяви пред БНР проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. За този нов вариант на коронавируса се знае, че изведнъж тръгва с множество мутации, затова се предполага, че се е появил от продължително съществуване на вируса в лица с имунен дефицит. “Основното притеснение е, че е много по-заразен от Делта варианта и го измести, за разлика от други варианти, които нямаха потенциал да се разпространяват и останаха минимални бройки в света. Омикрон тръгва с висок потенциал за разпространение, но съвсем не знаем дали ще бъде тежка клиничната картина на протичане - напротив, към момента данните са за сравнително леки симптоми. това са данните както от Европа, за внесените случаи, така и от ЮАР - за случаите, които има там”, обяснява проф. Ива Христова.

СЗО: Няма нужда от нови ваксини

Световната здравна организация не разполага с данни за намаляване ефективността на съществуващите ваксини срещу коронавирус след появата на щама Омикрон. Както съобщи Ройтерс, СЗО не смята, че е необходимо да бъдат създавани нови ваксини, тъй като фармацевтичните компании трябва да внесат само незначителни изменения в състава на вече разработените препарати.