0
Чт тият секс не прави хората по-щастливи, тъй като желанието им се убива и удоволствието от акта намалява, установиха американски учени, цитирани от в. “Дейли мейл”. Според екипа на Джордж Льовенщайн от университета “Карнеги Мелън” правенето на повече секс го прeвръща в по-малко спонтанен, губи се романтиката, а с нея и копнежът. Досега мнозина считаха, че честото заиграване в спалнята води до щастливи дни. Но американският екип изтъква, че не количеството, а качеството на любовните актове са определящи в това отношение. Специалистите провели експерименти с 62 женени двойки на възраст между 35 и 65 години. Те били разделени на две групи. На едната й препоръчали да прави секс много по-често от обичайното и накрая всички участници трябвало да попълнят въпросници. Оказало се, че двойките, на които им било наредено да удвоят любовните актове, се оказали по-малко щастливи и задоволени. В същото време при тях било наблюдавано и
понижаване на либидото
в сравнение с останалите.
Съвсем наскоро, след детайлно проучване британски колеги на Льовенщайн установиха, че редовният полов живот оказва положително влияние върху кариерното израстване на човека. Според учените от британския университет Раскин тези, които редовно правят любов, имат стабилна заплата, а тези, които го правят по-рядко, имат ниска. Двойките, които се радват на интимност два или три пъти седмично, получават с 4,5% повече, отколкото по-малко активните под завивките. Авторът на изследването - доктор Ник Дридакис, твърди, че сексуалният живот не само прави хората по-щастливи и положително се отразява на здравословното им състояние, но спомага и за обогатяването им.
Казано на обикновен език, човекът, който е доволен от своя интимен живот, се чувства
по-уверен и на работното място
Той винаги ще се стреми да постигне поставената цел.
Преди близо година пък се появиха твърдения, че в бъдеще хората ще правят секс само за удоволствие, а не за продължаване на рода, като дори имаше година, когато това ще се случи – 2050 г. Твърдението бе на Уесли Чен от Google Ventures на техническата конференция F.ounders в Дъблин. Той поясни, че благодарение на постиженията в медицината хората скоро ще имат възможност да избират гени за своите деца. Те ще могат да определят такива физически данни като цвета на косите или очите, талантите и здравето. Избирайки идеалните гени, родители и учени ще могат да създадат най-здравото, щастливо и съвършено потомство. Когато това се случи, към традиционния начин за зачеване и износване на децата хората ще започнат да се отнасят като към “прекалено рисковани”.
Бременната жена може да загуби плода в резултат на нещастен случай или да му навреди, ако неволно хапне нещо неподходящо. Освен това детето може да се роди с недъг без видими причини. Защо да подлагаме потомството на риск, когато
науката се е научила
да го прави идеално? Директорът на Националния институт за изследване на човешкия геном Франсис Колина смята, че генното инженерство ще направи живота ни много по-добър. Но той предупреждава, че пътят към това бъдеще на “идеални деца” няма да е лек. “Ние говорим, че знанието е сила, но знанието е свързано още и с трудни решения и отговорност за вземането на тези решения – казва той. – Днес с генните технологии ние можем да правим тестове на малък брой характеристики. В бъдеще този списък ще расте… И трудностите, свързани с вземането на решения, също ще растат. На съпружеските двойки няма да им е лесно да направят един или друг избор.”
Тясно свързана с темата за секса и продължението на рода е свързана и новината от преди няколко дни, според която френски учени за пръв път са успели да създадат човешки сперматозоиди по технологията ин витро, като използвали “незрели” клетки от тестиси.
Научната общност посреща откритието с известни резерви, но го определя като обещаващо. Биотехнологичната фирма “Калистем” със седалище в град Лион, съобщи тази седмица, че в края на 2014 година е успяла да получи “завършени човешки сперматозоиди по метода “ин витро”. Полученият материал е бил създаден въз основата на биопсии на тестиси на пациенти, в които е имало
незрели стволови клетки
сперматогонии. Фирмата определя получените резултати като първи в света. Но за тях все още не съществуват никакви официални данни и научни публикации. Специалистите считат, че получените по този начин сперматозоиди ще открият пътя към иновационни терапии за възстановяването и лечението на мъжката плодовитост. В световен мащаб се наблюдава през последните 50 години намаляване с 50 на сто на броя на сперматозоидите в мъжката сперма. Фирмата “Калистем” не смята да публикува резултатите от изследванията си в научно издание преди 23 юни. Дотогава тя трябва да уреди някои патентни въпроси. Лабораторното производство на сперматозоиди вече беше постигнато с опитни мишки.
Ако се вярва на учените, изводът се натрапва сам – науката ще направи всичко възможно, за да направи създаването на потомство по-лесно, а хората ще се концентрират върху удоволствието от половото общуване и то от своя страна ще определя както тяхното щастие, доколкото щастието е величина и може да бъде измервано, както и всички съпътстващи усещането от него. Защото колкото по-удовлетворен е човек в емоционално и сексуално отношение, толкова по-сигурен е в себе си, а това от своя страна би трябвало да води до по-добри успехи на професионалното поприще, но за щастие или нещастие всичко това е строго индивидуално.