0

Н овият флагман на Япония за китолов ще тръгне на 21 май на първата си експедиция и планира да улови около 200 кита тази година. Японският архипелаг е едно от малкото места в света, в които продължава този спорен риболов, предава Агенция Франс Прес.

Kangei Maru е внушителен кораб-фабрика, дълъг е повече от 100 метра и тежи близо 9300 тона. Трябва да ловува в продължение на няколко месеца по североизточното крайбрежие на Япония, тръгвайки от главното китоловно пристанище в страната.

КЪРВАВ СПОРТ: Масово клане на китове и делфини с финансовата подкрепа на ЕС (ВИДЕО 18+)

Япония напусна Международната китоловна комисия (IWC) през 2019 г., за да се освободи от мораториума върху търговския риболов на китоподобни. Три десетилетия държавата е част от комисията, но продължаваше да лови китове.

IStock

Страната на изгряващото Слънце наистина не бе изоставила китолова по време на този мораториум, използвайки вратичка в системата на IWC, разрешаваща мисии в името на научни изследвания, което й спечели многобройни критики.

Заедно с Норвегия и Исландия, Япония е една от последните три страни в света, които разрешават търговския китолов, но сега е ограничена до своята огромна морска изключителна икономическа зона, вместо да ловува в Антарктика или по-навътре в Тихия океан .

Въпреки че консумацията на китово месо спаднала рязко на архипелага (между 1000 и 2000 тона консумирани годишно в сравнение с 200 000 тона през 60-те години на миналия век), японското правителство защитава тази практика с аргумента, че това е вековна традиция в държава, съставляваща неразделна част от нейната култура.

Kyodo Senpaku, компанията, управляваща Kangei Maru, се опитва да съживи продажбите. Тя започна да инсталира автомати за продажба на китово месо в Япония през 2023 г. и иска да си сътрудничи с чуждестранни влиятелни лица, за да го популяризира пред потребителите, посещаващи страната.

Предишният флагман на Япония за китолов, Nisshin Maru, беше изведен от експлоатация миналата година.

Nisshin Maru беше в основата на „научните“ мисии на Япония върху китовете от края на 80-те години на миналия век и поради това беше редовно тормозен в открито море от екологични активисти, особено тези от организацията Sea Shepherd.

Прекомерно интензивният китолов в последните столетия води до пагубно намаляване на числеността на представителите на разреда. Някои от видовете достигат дори до прага на изчезване.

Много от китоподобните са вписани в световната Червена книга. В днешно време комерсиалният китолов е забранен от Международната комисия по китолов. Законите на много от страните също го ограничават. Изключение от това правят страни като Норвегия, Исландия и Япония, където се разрешава улова на определени видове китове.