0
В о оследно време все повече хора се оплакват от трудности при концентрацията за дълги периоди. Те вече толкова са се вманиачили по електронни устройства и са претрупани с информация, че времето, за което се съсредоточават, е по-кратко от това на златните рибки, съобщи в."Индипендънт". Излиза, че хората все по-често ставата като рибата от филма „Аризонска мечта” на Кустурица - „Рибата не мисли, защото знае всичко”. Илюзията за знание се създава от наличието на интернет, където във всеки момент може да се провери всяка информация, затова мнозина не си правят труда да запомнят каквото и да било.
В Microsoft имат допълнително обяснение за това явление. Софтуерният гигант публикува изследване, базирано на анкети и електроенцефалограми, според което способността да задържаме вниманието си за определен период от време е отслабнала значително от началото на века.
През 2000-та година хората са могли да се концентрират върху дадена задача средно за 12 секунди, докато тази цифра през 2013-а е само 8 секунди – около една секунда по-малко от златна рибка. Оказва се, че много от този спад се дължи основно на смартфоните, в комбинация с лавината от информация, която постъпва по различни канали към хората. Много от младите хора проверяват телефоните си всяка минута, за да не изпуснат нещо „важно”, което се случва в мрежата.
Докато технологиите вредят на нивото на внимание, те от друга страна изглежда подобряват способностите да правим много неща едновременно и да се концентрираме качествено, макар и за по-кратко време. Това резултира в по-добра оценка за това какво заслужава вниманието ни и също така какво си заслужава да бъде запомнено. Разбира се, тези подобрения имат ограничения – цял ден Facebook със сигурност ще ги неглижира, но пък има някакво успокоение, че любовта и пристрастеността ни към джаджите прави и нещо добро за нас.