0

„Бъдещето е в миналото!“ Така определи новата си професионална страст проджект мениджърът Марио Паризи, който работи съвместно с производителите на сламени панели Владимир Гечев и Велин Николов.

За ентусиастите, ориентирани към екологичния начин на живот, те организираха Ден на отворените врати, където представиха къща от сламени панели, която е в процес на изграждане.

В процес на изграждане.

 В процес на изграждане.

@mariopariziecohouses

Как изглежда на 100% монтирани сламени панели на първия етаж на една енергийно ефективна къща

♬ original sound - Марио Паризи Еко Строителство

На място посетителите имаха възможността да се запознаят с този вид строителство и ползите от живота в къща от слама. Строежът е скътан в откъснатата вилна зона „Гладно поле“ край софийското село Крушовица, където спокойствието и природната красота носят усещането, че сякаш времето е спряло. На въпроса дали не е архаично да строят къщи, изградени с екологични материали, Марио отвърна, че нещата, откривани навремето, са се доказали и рано или късно се връщат пак на мода. Така по негови думи стоят и нещата със строителството. „Доказано е, че естествените материали са устойчиви във времето, докато новите конвенционални материали не са. Затова мисля, че бъдещето ни е в миналото“, допълни той.

Началото

Именно заради общия им интерес към екологичното строителство и ползите за здравето тримата започват да работят заедно. „През 2017 г. се запознах с един човек, който ми каза, че съществуват къщи от сламени бали. Започнах да се ровя, защото те предизвикаха интереса ми. Тогава в България нямаше много информация относно това. Така разбрах за Владо и Велин. Преди COVID се свързах с Владо, отидох им на гости в производствената база и си поговорихме доста. Тогава имах някакви идеи и планове, но дойде вирусът. По-късно отново възстановихме отношения, процесът на производство ми стана много интересен и оттам решихме, че можем да си бъдем взаимно полезни“, разказва Марио.

Марио Паризи и Владимир Гечев

 Марио Паризи и Владимир Гечев
Авторът

Оказва се, че животът в къща, построена от екологични материали като слама и глина, има множество положителни влияния върху здравето на човек. „Бабите и дядовците, поколенията преди нашето, не са боледували от респираторни заболявания. Рак на белите дробове не е съществувал, алергии и други подобни също не са били много развити и всичко това е вследствие на здравословната среда, в която са живеели“, отбеляза Владимир Гечев.

Производителите на сламени панели Владимир Гечев и Велин Николов.

 Производителите на сламени панели Владимир Гечев и Велин Николов.
Авторът

Антисептично

Той разясни още, че в днешно време строителните материали задържат влагата и тя остава вътре в къщата, а високата влага от своя страна води до предпоставки за конденз, мухъл, плесен, а те пък до респираторни заболявания. „Докато варта има антисептичен ефект и ако има някакви микроби, ги убива. Глината поддържа постоянна влажност на въздуха в къщата 55%, което е най-доброто съотношение за човешкото здраве“, допълни Гечев. Градежът с природни материали позволявал на постройката да „диша“.

Проект на екокъща.

 Проект на екокъща.

Проект на екокъща.

 Проект на екокъща.

Той и колегата му Велин се занимават с производство на сламени панели от 2016 г. И двамата са IT специалисти по образование, дълго време практикували професията, но в един момент тя им омръзнала. Идеята за кариерното им преориентиране се родила, след като в периода 2015-2016 г. Владимир построил за себе си и семейството си къща от сламени панели. Оттогава двамата с Велин започнали да се развиват в тази посока. „Понеже много хора проявиха интерес към този вид строителство, решихме да пробваме да видим какво можем да направим по въпроса и лека-полека си направихме някакво производство“, разказва Гечев.

Финанси

Всичко до момента, каквото е направено, е финансирано от него и колегата му. В момента са в процес на търсене на инвеститори, като идеята им е да сертифицират продукцията си, да разширят и да вдигнат производствения капацитет. „След това ще видим в каква посока ще поемем, но със сигурност няма да се ограничим само до България или Европа. Имаме по-амбициозни планове“, посочи Владимир.

Строеж след нанасянето на глината.

 Строеж след нанасянето на глината.

Самият панел представлява рамка от конструктивна дървесина, която се зарежда в преса, след което се изсипва определено количество слама според размера на панела, за да се постигне еднаква плътност, пресова се и се затваря. След това сламата, която стърчи извън рамката, се подстригва от всички страни. Според спецификата панелът може да мине през допълнителна обработка през CNC машина за фрезоване, след което се вграждат допълнителни паянти.

Сламен панел

 Сламен панел
Авторът

Този вид обработка е производствен процес, при който предварително програмиран компютърен софтуер диктува движението на фабричните инструменти и машини. Сглобените панели представляват елемент от носещата конструкция на къщата.

Дървесината за рамките се внася от чужбина, а сламата е от местни производители.

Отопление

Оказва се, че освен положително въздействие върху здравето на човек екокъщите имат такова и върху джоба. „Сметките за отопление и за охлаждане спрямо традиционното строителство са някъде от порядъка на минус 70%, т.е. 25-30% от сметките на обикновените къщи. Когато се вдигне постройка, тя е с показатели, покриващи стандарта за пасивна къща. Говорим за коефициент на топлопреминаване.

Отвътре

 Отвътре

@mariopariziecohouses

Работете винаги прецизно и по конец и резултатът ще е налице!

♬ original sound - Марио Паризи Еко Строителство

Гечев даде пример със своята къща: „Моята къща е 3-етажна, два обитаеми и един тавански, около 200 квадрата. Топли се с един климатик на първия етаж. Зимата живея в Железница на 1100 метра надморска височина. Имало е случаи, в които температурите са падали до минус 29 градуса и не ми е било студено вътре. На втория етаж за 8 години, откакто живеем там, никога не е палено отопление. Детето ми израсна, без да е палена печка в детската стая. Трудно постижимо, да не кажа невъзможно, в друга къща“.

Разходи

Бюджетът, който бихте отделили за постройка, изградена по традиционния метод, не се различава много от този, който бихте отделили за сграда от слама. По думите на Гечев, ако човек вложи собствен труд и енергия, може да излезе и по-евтино. „В общи линии сламената къща е като всяка друга. Даже, ако се сметне по-внимателно, би трябвало основата да излезе по-евтино от тази на традиционната къща. И ако има някаква разлика, тя е в цената на външните стени, която е между 10 и 15% от бюджета за построяването на цялата къща“, отбелязва Гечев.

Поглед отгоре преди монтирането на преградните стени. 

 Поглед отгоре преди монтирането на преградните стени. 

@mariopariziecohouses

Как може да спестявате около 100лв всеки месец, през студените периоди?!?

♬ original sound - Марио Паризи Еко Строителство

Сламената къща може да се построи в рамките на 2 месеца, тъй като на глината, с която се измазват стените, са й необходими около 20 дни да изсъхне. В зависимост от климатичните условия може да е по-бързо или малко по-бавно. Затова пролетта и есента са най-подходящи за изграждането на такъв тип постройка. „Ако правиш само сухи процеси, като например да сложиш дърво и слама, когато опаковаш къщата, не е проблем и на минус 5 градуса да я правиш, но има ли мокър процес, в никакъв случай не трябва да са отрицателни температурите, защото водата в мазилката замръзва и после мухлясва“, разяснява Марио.

Устойчиви

Освен това къщата е устойчива на земетресения и пожари. Ако пламъци вилнеят час и половина, сламената постройка ще пуши, ще кади, но стените ще останат непокътнати. Особено след като е била измазана с глина. За сравнение, желязото при над 600 градуса се отвръща. Закалената арматура при такова нагряване става като пластилин.

Екокъща готова за нансяне.

 Екокъща готова за нансяне.

Манталитетът на българина се променя. Все повече хора се интересуват от здравословния начин на живот и опазването на природата. Когато Владимир започва да вдига къщата си, се наслушал на много подигравки и иронични коментари. Такива от типа: „Гледай да не минават крави, докато строиш, защото ще ти опасат къщата“. Свързвали я с приказката „Трите прасенца“ и какви ли още не, но вече все по-рядко ушите му чуват такива подмятания. Марио отбеляза, че „ние, българите, по принцип сме си малко недоверчиви като нация и това много пречи“.

Кучето Панчо, един от бъдещите обитатели на къщата.

 Кучето Панчо, един от бъдещите обитатели на къщата.
Авторът

„Поколението на баща ми, когато стане дума за екостроителство, има положителни разбирания, защото помнят бабите и дядовците си как са живели, а младите около моята възраст изцяло вярват на интернет. Ако там пише, че сламата и глината са развъдници на мишки и змии - това е, а ако пише, че има здравословен климат и спестява парички – това е“, казва той.

В Швеция децата учат в такива постройки

Нетрадиционният вид строителство вече е широко разпространен в много европейски страни. В Швеция се използва при изграждането на библиотеки, училища, детски градини и блокове.

Там например вдигат 12-етажни жилищни сгради, докато у нас заради нормативни уредби е позволено едва до три. Като за построяването на по-големи здания се прилага хибридна система – дървена конструкция със сламени панели по периферията. Марио посочва, че използването на екоматериали в строителството учи малчуганите още от ранна детска възраст какви са предимствата за тях самите, за организма и природата.

Екостроителството, по думите на Гечев, до голяма степен е решение на проблема със зелената сделка. Сградите от този тип могат да бъдат построени с нулев въглероден отпечатък и след това в процес на експлоатация да станат с отрицателен. За сравнение, една традиционна къща трябва 65 г. да бъде в експлоатация без абсолютно никакви ремонти, за да стане с нулев въглероден отпечатък.