0

- Д-р Хаджиилиева, коя е най-честата болест, която лекувате?

- В практиката на гастроентеролога се срещат множество заболявания на храносмилателната система. Чести са функционалните нарушения на гастроинтестиналния тракт, които се проявяват с хронични болки в корема, подуване, газове. Други често срещани заболявания включват възпаление на стомаха или гастрит, гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), която води до връщане на стомашна киселина в хранопровода и причинява усещане за парене в гърдите (киселинен рефлукс). ГЕРБ е състояние, което в по-дългосрочен план може да доведе до сериозни усложнения като язви на хранопровода и повишен риск от рак на хранопровода. Затлъстяването и неалкохолната мастна болест на черния дроб (стеатоза) също са често срещани проблеми, които все повече засягат пациенти на различни възрасти. Това състояние може да прогресира до неалкохолен стеатохепатит и цироза, ако не се диагностицира и лекува навреме. Все по-често се сблъсквам с пациенти, които страдат от хронични възпалителни заболявания на червата като болест на Крон и улцерозен колит. Те обикновено се проявяват с хронични болки в корема, диария и понякога кръв в изпражненията.

- Как процедирате при тези заболявания?

- Тези заболявания изискват дългосрочно наблюдение и лечение, което включва както медикаментозна терапия, така и промени в начина на живот и хранителния режим. Друго заболяване, което е предмет на нашата работа, е панкреатитът, или възпалението на панкреасната жлеза. Той най-често е свързан с консумация на алкохол или жлъчнокаменна болест. При хроничния панкреатит пациентите могат да развият усложнения като хронична болка, диабет и нарушено храносмилане, което изисква специализирано лечение и наблюдение. Също така в последните години нараства броят на пациентите с хранителни разстройства като гастропареза или чревна малабсорбция. Те обикновено са свързани с други хронични заболявания като диабет или следоперативни състояния, при които нормалната моторика на стомаха и червата е нарушена. Това състояние води до усещане за пълнота, гадене и повръщане, както и до проблеми с усвояването на хранителни вещества. Всеки от тези здравословни проблеми изисква внимателен подход и персонализирано лечение, като диагностицирането на състоянията чрез подходящи изследвания е основа за успешната терапия. В допълнение, начинът на живот, диетата и редовните прегледи играят ключова роля в профилактиката и лечението на тези заболявания.

- По отношение на гастритите наследствената обремененост или начинът на живот и диетата имат по-голяма роля за обострянето им?

- Тук отговорът е двустранен. Наследствената обремененост може да играе роля, особено при пациенти с фамилна анамнеза за стомашно-чревни заболявания. Генетичните фактори могат да направят хората по-уязвими към инфекция с Хеликобактер пилори или да доведат до по-лесно възникване на възпаление в стомаха. Но начинът на живот и диетата несъмнено имат по-сериозно значение за обострянето на гастритите, особено при хора с предразположеност. Нездравословното хранене, честата консумация на мазни, пикантни или кисели храни, както и стресът и лошият режим на сън често водят до обостряне на гастритните симптоми. Възможността да се контролира стресът и да се води здравословен начин на живот е много важна за намаляване на честотата на обострянията.

- Как могат пациентите да облекчат състоянието си при кризи на хроничните болести, свързани със стомашно-чревния тракт?

- За овладяването на симптомите от значение е установяването на причината за възникването им. При пациенти с гастритни оплаквания и рефлулс основното е да се прилагат медикаменти, които намаляват киселинността в стомаха, като антиациди или инхибитори на протонната помпа. Важно е пациентите да се въздържат от храни и напитки, които дразнят стомашната лигавица - алкохол, кафе, газирани напитки и пикантни храни. За облекчаване на болките и подуването могат да се използват билкови чайове от лайка или джинджифил, които успокояват стомаха. Наблягането на по-леки, но хранителни храни е препоръчително - например супи, варени картофи, варено пилешко месо и ориз. Освен това трябва да се избягват стресови ситуации, тъй като те могат да влошат състоянието. Препоръчително е да се потърси специалист, който да назначи подходящо за съответното състояние лечение, тъй като самолечението може да крие риск за здравето на пациента.

- Стеатозата или затлъстяването на черния дроб от какво основно се провокира и каква профилактика може да се прави за предотвратяването й и ранната диагноза?

- Неалкохолната мастна болест на черния дроб се характеризира с натрупването на мазнини в черния дроб. Това състояние се провокира основно от неправилен начин на живот като затлъстяване, диабет тип 2, високо кръвно налягане и нездравословно хранене, богато на наситени мазнини и преработени храни. Рискът от развитие на стеатоза се увеличава и при намалена физическа активност. Профилактиката започва с поддържане на нормално телесно тегло и редовна физическа активност. Препоръчвам на моите пациенти да включват повече зеленчуци, цели зърна и здравословни мазнини (като тези от зехтин и риба) в своята диета. Ранната диагноза се извършва чрез редовни медицински прегледи, включително кръвни изследвания за чернодробни ензими и образни изследвания като ултразвук или ехография на черния дроб. Когато стеатозата бъде открита навреме, тя може да бъде обърната с промени в начина на живот, без да се стига до сериозни усложнения.

- От кое произтича най-сериозният риск за усложнения при стеатозата и какви могат да бъдат те?

- Най-сериозният риск при чернодробната стеатозна болест на черния дроб е развитието на неалкохолен стеатохепатит, който представлява възпаление на черния дроб, придружено с нарастваща фиброза (образуване на съединителна тъкан). Той може да прогресира до цироза на черния дроб, а в някои случаи дори до чернодробен рак. Това са много сериозни усложнения, които могат да доведат до чернодробна недостатъчност и нужда от трансплантация на черен дроб. При напреднала цироза пациентите могат да изпитват симптоми като лесна умора, жълтеница, болки в горния десен квадрант на корема, както и усложнения като асцит (натрупване на течност в коремната кухина), хепаторенален синдром и инфекции. Следователно ранната диагностика на стеатозата и лечението й са от съществено значение за предотвратяване на тези усложнения.

- При пациенти, които са диагностицирани с цироза, какво е основното, на което могат да разчитат за успех при лечението?

- Пациентите с цироза на черния дроб трябва да разчитат на цялостно медицинско наблюдение и лечение. Основната цел на лечението е да се спре или забави прогресирането на болестта, да се контролира развитието на усложнения и да се подобри качеството на живот. Лечението включва управление на асцита (чрез диуретици и ако е необходимо, парацентеза), контрол на енцефалопатията и мониторинг за чернодробна карциногенеза (рак на черния дроб). Много важен аспект от лечението е лечението на съпътстващите заболявания като диабет или хипертония, които могат да ускорят прогресията на цирозата. Пациентите трябва да спазват стриктен режим на хранене, който включва балансирана диета с ниско съдържание на сол и контролирано количество протеин. За тези, които имат напреднала цироза, трансплантацията на черен дроб може да бъде необходима, като това е краен вариант, който се обмисля при неефективност на други лечебни методи.

- Кои храни и напитки най-често водят до проблеми със стомашно-чревния тракт?

- Много храни и напитки могат да причинят проблеми със стомашно-чревния тракт, особено при хора с гастрит и синдром на дразнимото черво. Пикантните храни, мазните и пържени ястия, както и кофеиновите напитки като кафе и енергийни напитки, могат да дразнят стомаха и да увеличат киселинността, което води до гастритни симптоми. Газираните напитки са друга основна причина за подуване и дискомфорт в стомаха, тъй като съдържат газове, които причиняват натрупване на въздух в стомаха и червата. Алкохолът също е основен фактор за възпаление на стомашната лигавица и може да доведе до язви и гастрит, ако се консумира в големи количества. Храни с високо съдържание на захар и преработени въглехидрати също могат да причинят разстройства на храносмилането, като ферментация в червата, което води до подуване и дискомфорт.

- Какво препоръчвате вие относно хидратацията и необходимия ежедневен прием на течности?

- Хидратацията е изключително важна за нормалното функциониране на храносмилателната система. Препоръчвам на пациентите си да пият поне 8 чаши вода на ден. Важно е да се избягват напитки с високо съдържание на кофеин и захар, които могат да имат дехидратиращо действие. Билковите чайове, като тези от лайка или мента, също са полезни, тъй като имат успокояващо действие върху стомашно-чревния тракт. Избягването на газирани напитки е важно, тъй като те могат да предизвикат подуване и неприятни симптоми като болки в стомаха и чревни колики. Освен това редовното пиене на вода помага за предотвратяване на запек и поддържане на нормалната чревна флора.

- Какви проблеми може да ни създаде прекалената консумация на газирани напитки?

- Прекомерната консумация на газирани напитки може да доведе до редица стомашно-чревни проблеми. Те съдържат големи количества захар, което увеличава риска от развитие на затлъстяване, диабет и метаболитен синдром. Газовете, които се съдържат в тези напитки, могат да причинят подуване, болки в стомаха и дискомфорт в червата. Погълнатите въглеродни газове водят до образуване на газове в стомаха, което може да доведе до усещане за пълнота, оригвания и болка в корема. Газирани напитки с кофеин също могат да повишат стомашната киселинност и да доведат до гастрит и рефлукс. Злоупотребата с тези напитки може да бъде свързана и с повишен риск от развитие на сърдечносъдови заболявания.

- Само изявата на конкретни симптоми ли може да ни насочи към консултация с гастроентеролог?

- Не само симптомите са индикатор за необходимост от консултация с гастроентеролог. Ако пациентът има фамилна анамнеза за стомашно-чревни заболявания или други метаболитни рискови фактори като диабет, затлъстяване или хипертония, тогава е разумно да се консултира с гастроентеролог, дори ако не усеща конкретни симптоми. Често ранното откриване на болестта може да предотврати усложнения в бъдеще. Пациенти с болки в корема, киселини, оригвания или хроничен запек е препоръчително да се консултират със специалист, за да се извърши необходимото изследване и диагностика. Навременната диагностика е много важна за ефективността на лечението.

- Какви кампании са необходими, за да се намали прекомерната консумация на алкохол в България?

- Прекомерната консумация на алкохол е сериозен проблем в България и изисква комплексен подход за решаването му. Кампаниите трябва да бъдат насочени както към образованието, така и към социалните нагласи към алкохола. Образователните програми трябва да акцентират на рисковете за здравето, които произтичат от прекомерната употреба на алкохол, включително хронични чернодробни заболявания, рак и сърдечносъдови заболявания. Освен това трябва да се насърчава отговорната употреба на алкохол и да се предоставят ресурси за хора, които имат проблеми със зависимостта. Включването на кампании на работното място и в училищата също е изключително важно за профилактика и насърчаване на здравословни навици.

ТОВА Е ТЯ:

Завършва Медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора през 2016 г.

Специализант по гастроентерология

Работи в МЦ „Д-р Стайков“ в Бургас

Част е от сдружението „Младите лекари“ Бургас