0

Н ародният певец Николай Славеев отпразнува рождения си ден вкъщи в компанията на най-близките си хора.

“Не мислех да правя тържество. Но се оказа, че семейството ми ми е подготвило празненство вкъщи. Имаше маса направена, торта, разбира се. Най-голямата изненада дойде от сина ми, който ми изпълни една страхотна българска балада на китара”, разказа пред „Телеграф“ певецът. Добави, че единственото нещо, което си пожелава, е здраве за него и близките му. Отдавна си е направил най-важната равносметка, че ние, хората, сами си помагаме и сами си вредим. Затова е добре да внимаваме и да творим добро. Самият той винаги е готов да помогне - на беден, на гладен, на онеправдан - дали с пари, дали с добра дума. Често се включва или организира благотворителни концерти. Най-голямото нещо, с което се гордее, е семейството му и децата. “Много съм горд със сина ми. Той тръгна по моите стъпки и мисля, че ще ме надмине. Учи в музикално училище народно пеене, но от година ходи и на курс по китара и джаз пеене. И двете му се удават. Той е много талантлив, умее прекрасно да имитира и мисля, че тръгва много добре“, сподели звездата.

Любов

Дъщеря му също е музикална и няма как да не е, тъй като и Николай, и жена му са певци, както се казва, крушата не пада по-далеч от дървото. “Тя учи в паралелка с биология и иска да стане зъботехник” - добави той.

Николай Славеев поставя на първо място в живота си семейството. “Преди поставях музиката начело, но вече не е така. Близките ми хора са преди всичко, музиката, работата са след това“. Със съпругата си е вече 20 години. Казва, че формулата за дълъг семеен живот е в компромисите. “Аз съм 20 години по-голям от нея и намирам начин да уравновесявам нещата, когато се налага. Но е важно и двамата да могат да казват „извинявай“, когато се налага“ - казва той.

Скара

В домакинството задълженията са разделени на мъжки и женски. Жена му се грижи за подреждането, чистенето и семейния уют. “Много обичаме вечер да се съберем. Със сина ми свирим на китара и пеем заедно, а жена ми и дъщеря ми през това време си правят някакви женски неща. Тя я е научила да готви” - обяснява Славеев.

Когато хване риба, обаче я приготвя той. Николай Славев е запален рибар от малък. “Имам билет от дете. Баща ми беше рибар, той ме запали. Така разпускам. Имам къща на брега на язовира и лодка. Влизам да ловя и си почивам“ - разказва той. Най-голямата риба, която е хванал у нас, е пъстърва 4 кила и половина. “Шаран в България съм хващал 7-8 килограма. Иначе най-големия улових в Пенсилвания - 14 килограма шаран”, разказва той. За Никулден задължително приготвя шаран и си има любима рецепта на шайби и на скара.

Готов е с нов албум

Николай Славеев се гордее с това, че е единственият народен певец у нас, който има издадени 14 албума. В момента подготвя най-новия, който ще е номер 15 в кариерата му.

Вече има записани 13 песни от него, предстоят нови, всичките са от родопско-македонската фолклорна област. Албумът ще е факт до края на годината или до началото на другата.

“Имам страшно много ангажименти, участия, пътуваме постоянно, не само в България, а и в чужбина. Последните две години имаме доста работа“, разказва певецът. И добавя, че за последните 2 години е направил 43 песни, а има симбеци за още 60, които предстоят да бъдат издадени. Доволен е, че народната му програма се търси и харесва. “Имам танцьори, гайдари, а сега викам и войводи хайдути и става прекрасно”, обяснява той.

Във форма с колело

В последно време Славеев няма много време за спорт, но все пак като бивш спортист признава, че именно спортът му е помогнал да се отърве от излишните килограми.

“Преди време си направих изследвания, видях, че нещата не са добре и започнах да карам колело. Ходех по 5 км на гребната база в Пловдив, после плувах 40 минути и накрая 2 км с колело”, разяснява певецът. Сега в почивните дни намира време да прави дълги разходки със семейството си.