0

П риятели, семейство, (твърде много) храна и доста напитки. Времето за коледните и новогодишните празници минава за миг. Има стресови моменти в кухнята. Децата се карат кой да отвори първия подарък. И определено след всичко това трябва да се справите с едно голямо чистене.

Почистването след Коледа и Нова година е предизвикателство, като се започне с натрапчивата миризма на готвено и се свърши с петната от червено вино и восък от ароматни празнични свещи. Експертите на megaclean21.eu дават няколко съвета за бързо и ефикасно справяне с почистването след празниците.

Изкуствен сняг

Изглежда много добре по прозорците, но се чисти много трудно. Това е така, защото съдържа мазнини, и просто с изтриване няма да се изчисти. С шпатула за почистване на керамичен плот снегът се отстранява от прозореца, а за мазните петна, които остават, може да се използва спиртен разтвор за почистване на прозорци или малко обезмаслител. Най-лесно е да се избърше със стар вестник.

Борче

Някои са на мнение, че за Коледа е по-добре да се вземе истинска елха или борче. Те изглеждат невероятно и миришат на Коледа. Единственият минус са игличките, които постоянно се ръсят по земята. Да се освободите от дръвчето след края на празника, без да направите цялата къща в иглички, е трудна работа. Само ако сте внимателни ще успеете да го направите чисто. Естествено, първо се махат лампичките и украсата. Ако имате голям найлонов чувал или просто найлон, можете да го увиете около дръвчето и така да го изнесете навън. Ако е твърде голямо, може да отрежете няколко клона и така да го увиете и изнесете навън. След като елхата я няма, с метла и лопатка изметете възможно най-много иглички. Те могат да повредят вашата прахосмукачка. Затова използвайте прахосмукачката само за най-упоритите иглички, които не могат да се изметат.

Восък

Домът трябва да изглежда по-уютен на Коледа и Нова година, затова често се използват свещи през празничните вечери. Те са перфектният начин за постигане на уютна атмосфера. Много свещи неизменно означават петна от восък по покривките. Восъкът се отстранява по следния начин: със затоплен нож се отстранява възможно най-много восък от покривката; взима се кухненска попивателна салфетка и се слага на замърсеното място; затопля се със сешоар и мазнината от восъка преминава в салфетката; накрая покривката се изпира в пералня за окончателно почистване. Съвет – поставяйте свещите в чинийки или в по-големи свещници, за да се събира восъкът в тях, вместо по покривката. Винаги изгасяйте внимателно.

Фурна

Печеното свинско, задушени зеленчуци на фурна, патици и пуйки и каквото и да готвите за празниците, фурната понася голямо натоварване през празничния период. Затова след празниците е добре да я почистите. Един от вариантите за почистване е с готварска сода, която се разтваря във вода до получаване на каша. С нея се намазва фурната отвътре и се оставя за 12 часа, след което се изчиства с шпатула, като изсъхне. С пръскалка с вода и малко оцет се изчистват остатъците и загорялото. Другият начин е да се използва специален препарат за загоряла фурна. Съвет – преди готвене може да сложите алуминиево фолио на дъното на фурната, което да събере възможни отпадъци и разливи.

Миризма 

Печеното на ниска температура, готвенето оставят постоянна миризма в дома. Ако тя се задържи, поставете в плитки купички смес от оцет и топла вода за една вечер. Оцетът ще абсорбира миризмата и ще се прави с неприятния мирис в дома ви. Съвет – проветрявайте добре дома си при готвене, използвайте абсорбатор и не позволявайте на миризмата да проникне в килимите, пердетата и стените ви.
Ако пък наистина се чувствате уморени след толкова празници, нямате време, но са ви останали излишни пари, то винаги може да се обърнете към професионална фирма за почистване на домове. Опитните специалисти са в състояние да се справят и с най-упоритите петна и най-голямото замърсяване след празниците с гости и приятели.